Είναι πλέον ευρέως γνωστό και αποδεδειγμένο ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά κυρίως για τις περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Σύμφωνα, όμως, με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Psychiatry», και οι πάσχοντες από ήπια κατάθλιψη θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη αντικαταθλιπτικών.

Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση των στοιχείων έξι προηγούμενων μελετών, που διεξήχθησαν από το 1985 έως το 2000 και περιλάμβαναν 825 ανθρώπους με ήπια, αλλά μακροχρόνια κατάθλιψη. Στο πλαίσιο της έρευνας συγκρίθηκε η ανταπόκριση των ατόμων με ήπια κατάθλιψη όταν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά, καθώς και όταν ακολουθούσαν αγωγή με placebo.

Στις τρεις από τις έξι μελέτες οι ασθενείς που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικά φάρμακα, ενώ σε τέσσερις μελέτες διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή παρουσίασαν τόσο μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων τους που δεν θεωρούνταν πλέον ότι είχαν κλινικά σημαντική κατάθλιψη.

Οι ερευνητές από το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Columbia υπολόγισαν ότι για κάθε τρεις έως οχτώ ασθενείς με ήπια κατάθλιψη που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ένας θα ωφεληθεί σημαντικά από αυτήν. Ωστόσο, αν και αυτό το συμπέρασμα θεωρείται από τους ερευνητές ικανό ώστε να συσταθεί η πιθανή χορήγηση φαρμάκων και σε ασθενείς με ήπια κατάθλιψη, δεν συμφωνούν μαζί τους πολλοί ειδικοί, που εκτιμούν ότι τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών μάλλον δεν είναι τόσο μεγάλα για όσους έχουν ήπια κατάθλιψη, για τους οποίους είναι διαθέσιμες και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως συμβουλευτική, εναλλακτικές θεραπείες κλπ.