Εμφάνισα πολύ έντονες πανάδες στη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης και πολύ χειρότερες στη δεύτερη. Με διάφορες θεραπείες το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά αλλά επανέρχεται. Ο δερματολόγος διαπίστωσε ότι ο χαμηλός σίδηρος και η χαμηλή φερριτίνη ίσως να έχουν κάποια σχέση αλλά τα συμπληρώματα δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου. Πρόσφατα εισηγήθηκε να δω αιματολόγο γιατί πιστεύει ότι κάτι αιματολογικό συμβαίνει και εμποδίζει την κράτηση σιδήρου. Οι πανάδες θεωρεί ότι μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη για κάποια αιματολογική ασθένεια. Είμαι σε κατάσταση πανικού. Τι μπορεί να συμβαίνει και πόσο σοβαρό μπορεί να είναι.
Κατερίνα

Το σημαντικότερο που διαφαίνεται στο μήνυμά σας είναι πως είχατε 2 καλές εγκυμοσύνες και τοκετούς που το μόνο που σας αφήσανε είναι οι δερματολογικές αλλοιώσεις που ονομάζετε «πανάδες».
Η αλήθεια είναι πως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και κατά τον τοκετό, οι απώλειες σιδήρου είναι μεγάλες. Αυτό οδηγεί σε αναιμία, καταβολή και διάφορες διαταραχές στο δέρμα στους βλεννογόνους και στην τριχοφυΐα.
Καλό είναι να επισκεφθείτε αιματολόγο που θα ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης στον οργανισμό σας και θα συσχετίσει κλινικά την ενδεχόμενη έλλειψη με το δερματολογικό σας σύμπτωμα. Η θεραπεία αποκατάστασης σιδήρου είναι μια εύκολη και αποτελεσματική διαδικασία και θα διορθώσει γρήγορα τις όποιες επιπλοκές υπάρχουν. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και κάθε ευτυχία για τα παιδιά σας !