Η αυξητική στήθους απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του ’80 και έκτοτε ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτήν αυξάνει κάθε χρόνο. Είναι η πιο πολυσυζητημένη επέμβαση κοσμητικής όχι μόνο γιατί χαρίζει ελκυστικό πλούσιο μπούστο, αλλά και γιατί κατά καιρούς δημιουργούνται διάφορες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία της γυναίκας. Η αυξητική στήθους, λοιπόν, μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών, αλλά και του Vita. Σίγουρα όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε εμφάνιση δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε οποιαδήποτε επέμβαση με την ίδια ευκολία που θα αλλάζαμε για παράδειγμα χρώμα στα μαλλιά μας, από την άλλη όμως δεν είναι και απαραίτητο να έχουμε ένα στήθος που δεν μας ικανοποιεί, επηρεάζει την ψυχολογία μας και μας κάνει να νιώθουμε δυσάρεστα. Ψάχνοντας, λοιπόν, για ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις, μιλήσαμε με τον πλαστικό χειρουργό κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.

Οι υποψήφιες
Η επέμβαση αυτή απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που δεν έχουν αποδεκτό μέγεθος στήθους. Αυτές μπορεί να είναι γυναίκες με μικρομαστία, με ασύμμετρους μαστούς, με απώλεια όγκου, ή γυναίκες που απλώς επιθυμούν να προσαρμόσουν το στήθος τους στα τρέχοντα αισθητικά πρότυπα. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για να προχωρήσει μια γυναίκα σε αυτή την επέμβαση είναι να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του μαστού της. Από ’κεί και πέρα μπορεί να υποβληθεί σε αυτή σε οποιαδήποτε ηλικία μέχρι και μετά τη μέση ηλικία.

Ο στόχος
Ένα στήθος ελκυστικό, σφριγηλό, συμμετρικό, που θα δείχνει φυσικό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ φυσικό, εφόσον ο στόχος συγκρατείται μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια και η αύξηση του όγκου που επιδιώκουμε είναι συγκρατημένη.

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές
Όταν μιλάμε σήμερα για αύξηση μαστών, αναφερόμαστε κατά κανόνα στην τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης κάτω από τον μαζικό αδένα, που ανάλογα με την τεχνική μπορεί να γίνει είτε πάνω είτε κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ με διάφορες παραλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, ο πλαστικός χειρουργός δημιουργεί μια «θήκη», όπου τοποθετεί το ένθεμα.

Οι τοµές
Η συνηθέστερη περιοχή προσπέλασης για μια τέτοια επέμβαση είναι η υπομάστια πτυχή και η θηλή, ενώ πιο σπάνια χρησιμοποιείται η μασχάλη ή ο ομφαλός. Οι τομές πρακτικά γίνονται μη αντιληπτές μετά το πέρας μερικών μηνών.

Τα απρόοπτα
Οι άμεσες επιπλοκές, που είναι αρκετά σπάνιες, αφορούν σε ό,τι είναι σχετικό με ένα πρόσφατο χειρουργικό τραύμα, όπως μια επιμόλυνση, ένα αιμάτωμα, εκχυμώσεις κ.λπ. Αρκετούς μήνες μετά, και σε ένα μικρό ποσοστό, είναι πιθανό να παρατηρηθεί μια πιο έντονη αντίδραση του οργανισμού απέναντι στο ξένο σώμα που είναι το ένθεμα, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική διόρθωση, ενώ αρκετά χρόνια μετά η πιθανότητα ρήξης, αν και πολύ σπάνια, μπορεί να συμβεί και να απαιτήσει αντικατάσταση.

Η ανάρρωση
Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου γίνονται με γενική αναισθησία και δεν απατείται παρά μόνο ολιγόωρη παραμονή στην κλινική ή το πολύ μία διανυκτέρευση. Μετά την επέμβαση όμως πρέπει για λίγες μέρες να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας.

Θα κρατήσει για πάντα;
Αν και τα ενθέματα δεν έχουν ημερομηνία λήξεως, είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστούν αντικατάσταση κατά τη διάρκεια της ζωής. Δεν θα πρέπει να λησμονείτε πάντως ότι ο μαστός υφίσταται τη φθορά του χρόνου όπως και το υπόλοιπο σώμα, ανεξαρτήτως αν έχει χειρουργηθεί ή όχι.

Το κόστος
Το κόστος μιας επέμβασης αυτού του τύπου εξαρτάται από τη χρέωση της κλινικής και τα έξοδα του χειρουργείου και της νάρκωσης, από τις αμοιβές του χειρουργού και του αναισθησιολόγου, καθώς και από το κόστος του ενθέματος. Εκτιμάται μεταξύ 4.500 και 6.500€.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις στον ειδικό

Εκτός από τη χρησιμοποίηση ενθεμάτων, η αυξητική στήθους μπορεί να γίνει και με άλλον τρόπο;
Ένα από τα βασικά ζητούμενα στις μεθόδους αυξητικής του στήθους είναι η ασφάλεια και η πρόβλεψη του αποτελέσματος. Η απόπειρα αύξησης του όγκου των μαστών με μόνιμα ενέσιμα υλικά είχε κατά καιρούς ολέθρια και οδυνηρά αποτελέσματα. Τα τελευταία, όμως, χρόνια 2 νέες μέθοδοι έχουν δοκιμαστεί και μελετώνται αρκετά. Πρόκειται για τη χρήση ενός νέου τύπου υαλουρονικού οξέος (με πρόσκαιρα όμως αποτελέσματα) και για την αύξηση στήθους με τοποθέτηση λίπους. Η τελευταία μέθοδος εμφανίζεται πολλά υποσχόμενη, αν και παρουσιάζει ακόμη αρκετούς περιορισμούς και τεχνικά προβλήματα.

Ποια είναι τα καλύτερα και πιο ασφαλή ενθέματα;
Τα ενθέματα μαστού οφείλουν να έχουν όλες τις απαραίτητες διεθνείς και ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια. Τα ενθέματα συνεκτικού τύπου σιλικόνης θεωρούνται ασφαλέστερα, ενώ τα αδρής επιφάνειας υπόσχονται μικρότερη αντίδραση ξένου σώματος.

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, μπορεί να αφαιρεθεί το ένθεμα και το στήθος να επανέλθει στην αρχική του μορφή;
Η τοποθέτηση ενός ενθέματος προκαλεί διάταση των ιστών και η αφαίρεσή του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα επιφέρει σοβαρή χαλάρωση, που στην πράξη θα απαιτήσει ένα νέο ένθεμα ή μια διορθωτική επέμβαση.

Χρειάζεται και μαστογραφία;
Ναι, όμως θα πρέπει να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο ακτινολόγος. Οι γυναίκες οι οποίες προχωρούν σε μια αυξητική μαστού καλό θα είναι να ζητήσουν από τον πλαστικό χειρουργό τους μια «ταυτότητα» του εμφυτεύματος, ώστε να έχουν γνώση του τύπου ακριβώς που έχει χρησιμοποιηθεί. Αν δεν έχουν πάρει μια τέτοια «ταυτότητα», θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους, ο οποίος κρατάει αρχείο, για τον ακριβή τύπο και το υλικό του ενθέματος που έχει χρησιμοποιηθεί (π.χ. σιλικόνη, φυσιολογικός ορός κ.λπ.). Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σε 2 με 3 χρόνια δηλαδή, να επισκεφτούν τον γιατρό τους και να κάνουν κάποιον τυπικό έλεγχο, ώστε να έχουν εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει. Μια μαστογραφία, ένας υπέρηχος ή μια μαγνητική τομογραφία, ανάλογα με το τι κρίνει απαραίτητο ο γιατρός, μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες.

Οι γυναίκες με αυξητική στήθους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακοήθεις παθήσεις;
Η μέχρι τώρα πολυετής εμπειρία που έχουμε αποκλείει τη συσχέτιση των ενθεμάτων με τον καρκίνο του μαστού. Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει αναφορές για την εμφάνιση ενός σπάνιου τύπου λεμφώματος σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε αυξητική μαστού. Δεδομένου ότι ο αριθμός των επιστημονικά τεκμηριωμένων περιστατικών από το 1989 είναι εξαιρετικά μικρός (περίπου 34 περιστατικά σε 10 εκατομμύρια επεμβάσεις), ο κίνδυνος θεωρείται αμελητέος.

Οι γυναίκες που έχουν ένθεμα σιλικόνης μπορούν να κυοφορήσουν ή να θηλάσουν;
Χωρίς αμφιβολία ναι.

Πότε να πάει μια γυναίκα αμέσως στον γιατρό;
Αν μια γυναίκα παρατηρήσει μετά από χρόνια ότι ο ένας από τους δύο μαστούς της έχει αλλάξει σχήμα, πονάει ή μεγαλώνει, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί αμέσως τον γιατρό στον οποίο είχε κάνει την επέμβαση για περαιτέρω διερεύνηση.

Ραντεβού µε τον γιατρό
Για την καλή έκβαση της επέμβασης, είναι σκόπιμο να έχουν προηγηθεί μερικές συναντήσεις με τον πλαστικό χειρουργό προκειμένου να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες κάθε μαστού, να συζητήσετε όλα τα ενδεχόμενα της επέμβασης και φυσικά να σας εξηγήσει λεπτομερώς τι πρέπει να περιμένετε από την επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε, χωρίς να σας δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις και μεγάλες προσδοκίες. Πριν από την επέμβαση πρέπει επίσης να γίνουν διάφορες εξετάσεις, που συνήθως περιλαμβάνουν γενική αίματος, έλεγχο καρδιακής λειτουργίας, ακτινογραφία, μαστογραφία για ηλικίες άνω των 35 ετών. Επίσης, 1 με 2 εβδομάδες πριν από την επέμβαση και αμέσως μετά συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος και της λήψης βιταμινούχων σκευασμάτων, αλκοόλ και ασπιρίνης.

Ασύµµετρο στήθος
Σε ποσοστό άνω του 90% των γυναικείων μαστών δεν παρατηρείται απόλυτη συμμετρία. Ωστόσο, οι περισσότερες ασυμμετρίες είναι ανεπαίσθητες και δε χρήζουν αντιμετώπισης. Όταν όμως η ασυμμετρία είναι αρκετά έντονη, τότε μπορεί να διορθωθεί με πλαστική χειρουργική. Έτσι, αν το μέγεθος του μικρότερου μαστού είναι ικανοποιητικό, τότε μπορεί να γίνει επέμβαση σμίκρυνσης στον μεγαλύτερο, ώστε να έχει τις ίδιες διαστάσεις με τον μικρότερο. Αν πάλι το μέγεθος του ενός στήθους είναι αρκετά μικρό, τότε γίνεται αυξητική, επιτυγχάνοντας έτσι την εξομοίωση με τον μεγαλύτερο μαστό.