Μήπως τα γονίδιά σας αρχίζουν να τεμπελιάζουν; Η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης μειώνεται κατακόρυφα όσο περνούν τα χρόνια; Κανένα πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια τα ερευνητικά κέντρα των εταιρειών καλλυντικών προϊόντων κάνουν τεράστια άλματα προς όφελος της ομορφιάς μας, αλλά και της τσέπης μας. Αποτέλεσμα των μακροχρόνιων ερευνών τους είναι ιδιοφυείς φόρμουλες που απευθύνονται στον γενετικό μας κώδικα, εργαλεία που μόνο οι γιατροί ή οι αισθητικοί μπορούσαν μέχρι πρότινος να χρησιμοποιούν (π.χ. εργαλεία ηλεκτροδιέγερσης), καλλυντικά που στοχεύουν στον μηχανισμό των κυττάρων μας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σήμερα η επιδερμίδα μας έχει πιο πολλά από ποτέ εφόδια για να είναι στα καλύτερά της. Έτσι, ο χρόνος μπορεί για λίγο να… παγώσει.

1. Καλλυντικά… με βιολογικό ρολόι
Η χρονοφαρμακολογία είναι ένας νέος τομέας μελέτης που βελτιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών συνδέοντάς τις με τους φυσικούς κιρκαδιανούς ρυθμούς του σώματος, δηλαδή με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι μας. Βάσει των αρχών της χρονοκοσμητολογίας (chrono-cosmetics) σχεδιάστηκε το Ελιξίριο Ανανέωσης Νύχτας Regenerist, 40,30€, της Olay, το οποίο «συντονίζεται» με το βιολογικό μας ρολόι και παρέχει στην επιδερμίδα όλα τα συστατικά που χρειάζεται τη νύχτα προκειμένου να ανανεωθεί. Συνδυάζει υψηλά επίπεδα πενταπεπτιδίων pal-KTTKS, που ενισχύουν την κυτταρική ανανέωση, γλυκολικό οξύ για απαλή απολέπιση, 3 απαλυντικές ουσίες, αντιοξειδωτικά συστατικά και μαλακτικούς παράγοντες. Μέσα σε 7 ημέρες, το πρόσωπο δείχνει φανερά ανανεωμένο και ξεκούραστο.

2. Γονιδιακά… φαινόμενα
Στην επιφάνεια της νεανικής επιδερμίδας παράγεται μια ομάδα πρωτεϊνών που είναι οι δείκτες της νεότητας και της ομορφιάς. Όπως είναι φυσικό, με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πρωτεΐνες μειώνονται και η επιδερμίδα γερνάει. Οι επιστήμονες των εργαστηρίων της Lancôme είχαν έναν μεγαλεπήβολο στόχο: να διεγείρουν τα γονιδία που παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες. Και όπως όλα δείχνουν, τον πέτυχαν. Ο ενεργοποιητής νεότητας Genifique, 89€, της Lancôme, είναι μια καθοριστική καινοτομία για τον κόσμο της κοσμητολογίας και ένα από τα πιο πετυχημένα -αν όχι το πιο πετυχημένο- προϊόν περιποίησης της Lancôme εδώ και 75 χρόνια. Σε αυτό συμφωνούν άλλωστε και όσες τον δοκίμασαν και διαπίστωσαν πόσο αποτελεσματικός είναι.

3. Η φύση συναντά την επιστήμη
Χάρη στο πλήθος φυτικών συστατικών με βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη δράση και σε σημαντικές έρευνες, τα φυσικά καλλυντικά όχι μόνο έχουν γίνει εξίσου αποτελεσματικά με τα συμβατικά, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τα ξεπερνάνε. Όπως, για παράδειγμα, η βασισμένη στο Νόμπελ Χημείας αντιγηραντική σειρά Κερσετίνη & Βελανιδιά της εταιρείας Korres. Αποδείχθηκε ότι η κερσετίνη είναι το ιδανικό φυσικό συστατικό που δυναμώνει το πρωτεάσωμα, τον περίπλοκο μηχανισμό εξυγίανσης του κυττάρου. Τα αποτελέσματα της σειράς ξεπερνούν ακόμα και εκείνα των καλύτερων συμβατικών αντιγηραντικών καλλυντικών: οι ρυτίδες απαλύνονται και η (πιο) νεανική όψη δεν είναι πια ανέφικτος στόχος.
Άλλο παράδειγμα είναι η βραβευμένη από τον Bill Gates για το συνολικό καινοτομικό της έργο εταιρεία Apivita, με τη σειρά Queen Bee. Πρόκειται για τη μόνη σειρά η οποία έχει εγκλωβίσει βασιλικό πολτό σε λιποσώματα με στόχο να διεισδύει πιο εύκολα στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο αριθμός των ινοβλαστών και η επιδερμίδα να λειτουργεί με πιο νεανικούς ρυθμούς.

4. Το χάπι της αντιγήρανσης
Προσφέρετε στον οργανισμό σας τις ουσίες που χρειάζεται για να τον βοηθήσετε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνος του τις φθορές του χρόνου. Τo υαλουρονικό οξύ είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό της ελαστικής και νεανικής επιδερμίδας, όμως με την πάροδο του χρόνου μειώνεται. Τα συμπληρώματα διατροφής Ηyaluronic Acid, 59,95€, της Solgar, συνδυάζουν για πρώτη φορά το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο τύπου ΙΙ και τη βιταμίνη C προκειμένου να καταπολεμούν τα σημάδια της γήρανσης «από μέσα προς τα έξω».

5. Ηλεκτροδιέγερση με μια κρέμα
Το 2006, δεκαεπτά επιστήμονες από όλο τον κόσμο απέδειξαν πως με τη βοήθεια απλών ηλεκτρικών παλμών διεγείρεται η αναπλαστική ικανότητα του ανθρώπινου ιστού. Για την ακρίβεια, όσο πιο καλά λειτουργεί ο βιοηλεκτρισμός της επιδερμίδας μας, τόσο νεανική θα παραμένει. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε η τεχνολογία ηλεκτροδιέγερσης e-pulse, η οποία παράγει μικροηλεκτρικούς παλμούς στην επιφάνεια της επιδερμίδας εντάσεως από 1 ως 10 μΑ/cm, αντίστοιχους με τον φυσικό βιοηλεκτρισμό, ο οποίος φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Η Roc εισάγει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στη σειρά αντιγήρανσης Sublime Energy (αποτελείται από κρέμα ημέρας με SPF 20, νύχτας και ματιών) και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται έως 20%, η παραγωγή ελαστίνης κατά 90% και το δέρμα ανακτά τους νεανικούς ρυθμούς ανανέωσης. Αν δεν θέλετε να καταφύγετε σε αισθητικές παρεμβάσεις, δοκιμάστε την.