Ένα μικροσκοπικό ρομπότ με τανάλια και γάντζο που θα μπορεί να αφαιρεί καρκινικούς όγκους πρώιμου σταδίου από το στομάχι, χωρίς να αφήνει σημάδια αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το ρομπότ – καβούρι έχει ήδη δοκιμαστεί σε πέντε ασθενείς στο Hong Kong και την Ινδία μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να διεξαχθεί μια επέμβαση είτε ανοιχτά είτε λαπαροσκοπικά.

Το συγκεκριμένο ρομπότ είναι προϊόν του σχεδιασμού τριών γιατρών – του καθηγητή Lawrence Ho από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, του Louis Phee επίκουρου καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Nanyang της Σιγκαπούρης και του κορυφαίου χειρουργού Sydney Chung – οι οποίοι το εμπνεύστηκαν μετά από ένα γεύμα με θαλασσινά το 2004.

To ρομποτικό καβούρι προσαρμόζεται σε ένα ενδοσκόπιο που εισάγεται στο στομάχι από το στόμα. Εν συνεχεία ο χειρουργός το καθοδηγεί μέσω μιας μικρής κάμερας και παρακολουθεί την κίνηση των ρομποτικών άκρων μέσω ενός μόνιτορ. Επιτρέπει τη διενέργεια εξαιρετικά λεπτών χειρισμών καθιστώντας σύμφωνα με τους εμπνευστές του, δυνατή την αφαίρεση όγκων χωρίς τραυματισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: