Καλησπέρα,
Ο πατέρας μου έκανε bypass καρδιάς πριν 8 χρόνια, έκτοτε κάνει τις εξετάσεις του και παίρνει τα φάρμακά του και είναι όλα φυσιολογικά. Πρόσφατα στο τεστ κοπώσεως άντεξε λιγότερο από ότι συνήθως και το καρδιογράφημα και ο υπέρηχος δεν φάνηκαν φυσιολογικά στο γιατρό και έκανε σήμερα σπινθηρογράφημα. Το πόρισμα ήταν σε όλες τις παραμέτρους άριστο και ο θεράπων γιατρός βλέποντάς το είπε ότι όλα είναι άψογα. Επιστρέφοντας στο σπίτι ήπιε ένα ποτήρι κρασί με το μεσημεριανό και άρχισε να νοιώθει αδιαθεσία, βάρος στο στήθος και ταχυπαλμία. Μετά ηρέμησε. Παλμοί, πίεση και διαβήτης όλα φυσιολογικά. Είναι ύποπτο το περιστατικό; Είναι αξιόπιστο το σπινθηρογράφημα;
Αλεξία

Το σπινθηρογράφημα καρδιάς είναι μια αξιόπιστη εξέταση το οποίο έχει υψηλή αξιοπιστία που φτάνει το 90%. Υπάρχει όμως και το υπόλοιπο 10% των ασθενών στους οποίους δεν ανιχνεύεται η στεφανιαία νόσος. Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω απόφαση παίζει ο προσωπικός μας ιατρός. Εάν το κλινικό σύνδρομο που παρουσιάζει ο ασθενής, επιμένει, τότε είμαστε υποχρεωμένοι έστω και με αρνητικό σπινθηρογράφημα καρδιάς να προχωρήσουμε σε περαιτέρω έλεγχο. Εάν τα συμπτώματα είναι άτυπα συνήθως δεν συστήνουμε άλλες εξετάσεις. Επίσης έχει σημασία στην αξιοπιστία της εξέτασης εάν αυτή έγινε σε κυλιόμενο τάπητα, με φάρμακο – διπυριδαμόλη – ή γ’ κάμερα και η εκπαίδευση του γιατρού.

Δείτε επίσης: