Μικρά προβλήματα που αφορούν τη μνήμη και τις νοητικές ικανότητες συχνά προηγούνται της εκδήλωσης άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνδρες φαίνεται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτή την ήπια νοητική φθορά συγκριτικά με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology» με βάση τα στοιχεία από 1.450 ενηλίκους 70-89 ετών που παρακολουθήθηκαν επί 3,5 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι οι νέες περιπτώσεις ελαφριάς νοητικής φθοράς ήταν σταθερά υψηλότερες στους άνδρες (με εξαίρεση την ηλικιακή ομάδα 85-89 ετών). Συνολικά ο κίνδυνος ήταν 40% υψηλότερος για τους άνδρες.

Εκτός από το φύλο και ο παράγοντας της μόρφωσης φάνηκε να παίζει ρόλο, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τους άνδρες που δεν είχαν φοιτήσει σε Πανεπιστήμιο. Επίσης, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους χήρους, τους εργένηδες ή τους διαζευγμένους σε σύγκριση με τους παντρεμένους. Εικάζεται ότι η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να οφείλεται στο ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση, συνήθως εκδηλώνονται νωρίτερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.