Ένα εμβόλιο που θα καταπολεμά τον εθισμό στην ηρωίνη μπορεί να είναι έτοιμο για ανθρώπινη χρήση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας του Μεξικού, Salomon Chertorivski. Οι σχετικές έρευνες έχουν γίνει σε εθισμένα ποντίκια και το επόμενο βήμα είναι να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο Salomon Chertorivski δήλωσε ότι πρόκειται για επίτευγμα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της χώρας και ότι γίνεται σημαντική πρόοδος και όσον αφορά το σχεδιασμό εμβολίων για την κοκαΐνη και τις μεταμφεταμίνες. Το εμβόλιο φαίνεται ότι δρα προκαλώντας μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρεμποδίζει την είσοδο της ηρωίνης στο νευρικό σύστημα και την πρόσδεσή της στους υποδοχείς των οπιοειδών στον εγκέφαλο.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η δράση του ναρκωτικού και η ευχαρίστηση που προσφέρει. Σταδιακά μειώνεται η επιθυμία για την επόμενη δόση του ναρκωτικού και τελικά η χρήση σταματά. Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η επιθυμία για ηρωίνη εξαφανίστηκε λόγω της μειωμένης επιθυμίας των εθισμένων πειραματόζωων να πάρουν την επόμενη δόση.