Αμερικανοί επιστήμονες έφτιαξαν με επιτυχία ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα στο εργαστήριο τα οποία αποτελούν ακριβές αντίγραφο κυττάρων που φέρουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις της νόσου του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρ. Jian Feng από το τμήμα Βιολογίας και Βιοφυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Buffalo, «αυτή είναι η πρώτη φορά που ανθρώπινοι νευρώνες ντοπαμίνης δημιουργήθηκαν από ασθενείς με Πάρκινσον, οι οποίοι είχαν μεταλλάξεις στο γονίδιο parkin» (ένα γονίδιο-κλειδί για την εμφάνιση της νόσου).

Η επιτυχία αυτή σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι θα είναι σε θέση να δουν ακριβώς με ποιον τρόπο οι μεταλλάξεις στο υπό μελέτη γονίδιο (parkin γονίδιο) προκαλούν τη νόσο. Το επίτευγμα αυτό υπολογίζεται ότι αφορά τον 1 στους 10 ασθενείς με τη νευροεκφυλιστική νόσο του Πάρκινσον.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα προσφέρει ένα καλύτερο και πιο ρεαλιστικό μοντέλο για να δοκιμαστούν νέες θεραπείες της νόσου. «Πριν από αυτή την εξέλιξη δεν περνούσε καν από το μυαλό μας ότι θα ήμασταν σε θέση να μελετήσουμε την ασθένεια σε ανθρώπινους νευρώνες», δήλωσε ο δρ. Jian Feng.

Η μελέτη των ανθρώπινων κυττάρων είναι σημαντική για την νόσο του Πάρκινσον δεδομένου ότι τα πειραματόζωα χωρίς το γονίδιο parkin δεν νοσούν, οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελέτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Nature Communications».