Ο συνδυασμός της νηστείας (αποχή από το φαγητό) με τη χημειοθεραπεία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της αντικαρκινικής θεραπείας, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πολλαπλοί κύκλοι διατροφικής αποχής σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία οδήγησαν σε ίαση το 20% των περιπτώσεων πολύ επιθετικών όγκων και το 40% των περιπτώσεων λιγότερο επιθετικών όγκων.

Με τη νηστεία, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Valter Longo, «τα καρκινικά κύτταρα προσπαθούν μεν να τροφοδοτηθούν με τα απαραίτητα συστατικά μέσω του αίματος, αλλά δεν μπορούν επειδή αυτά απουσιάζουν από τον οργανισμό εξαιτίας της νηστείας». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να μην μπορούν να επιβιώσουν, άρα ούτε και να πολλαπλασιαστούν.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε καρκινοπαθείς. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η νηστεία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους ασθενείς που έχουν ήδη χάσει πολύ βάρος ή έχουν επηρεαστεί από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.