Οι καταστροφικές πλάκες που εντοπίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ κατέστη δυνατό να καθαριστούν γρήγορα με τη δοκιμή ενός αντικαρκινικού φαρμάκου σε ποντίκια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Case Western Reserve University στο Οχάιο.

Η αμερικανική έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» και στα συμπεράσματά της αναφέρεται ότι οι πλάκες που εντοπίζονται στον εγκέφαλο διασπάστηκαν με μεγάλη ταχύτητα. Η ακριβής αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με μία από τις επικρατούσες θεωρίες, η εκδήλωση της νόσου σχετίζεται με την αυξημένη συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα αμυλοειδές. Οι συγκεντρώσεις της στον εγκέφαλο θεωρείται ότι βλάπτουν και τελικά καταστρέφουν τους νευρώνες, οδηγώντας τελικά σε προβλήματα μνήμης και νοητικής λειτουργίας.

Ένας από τους στόχους της έρευνας για το Αλτσχάιμερ αφορά τη δυνατότητα να καθαριστούν από τον εγκέφαλο οι συγκεντρώσεις των πρωτεϊνικών πλακών. Στον οργανισμό φαίνεται ότι το ρόλο του «καθαριστή» παίζει η απολιποπρωτεΐνη Ε (ApoE).

Οι επιστήμονες διερευνούσαν τρόπους να αυξήσουν τα επίπεδα της ApoE, η οποία θεωρητικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του βήτα αμυλοειδούς. Το αντινεοπλασματικό φάρμακο (bexarotene) με το οποίο πειραματίστηκαν έχει εγκριθεί για χρήση σε καρκίνους του δέρματος. Μετά από μία δόση της ουσίας σε νεαρά ποντίκια, τα επίπεδα του βήτα αμυλοειδούς μειώθηκαν σημαντικά μέσα σε 6 ώρες και διατηρήθηκε μια μείωση της τάξης του 25% για 70 ώρες. Στα μεγαλύτερα ποντίκια, μια επταήμερη αγωγή οδήγησε σε 50% μείωση του βήτα αμυλοειδούς.

Επίσης, τα σχετικά τεστ έδειξαν μια μικρή βελτίωση στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά προειδοποιούν ότι ένα φάρμακο που δρα με επιτυχία στα πειραματόζωα δεν σημαίνει ότι θα είναι αποτελεσματικό και στους ανθρώπους. Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι η δοκιμή του σε ασθενείς με τη νόσο.