Το ερωτικό πάθος και τα ναρκωτικά φαίνεται ότι ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου, αποκαλύπτουν οι νευροεπιστήμονες του Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Stony Brook. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, εξέτασαν με μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου 10 γυναίκες και 7 άνδρες που υποστήριζαν ότι ήταν βαθιά ερωτευμένοι. Η διάρκεια της σχέσης των συμμετεχόντων ήταν από 1 μήνα έως λιγότερο από 2 χρόνια.

Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες των συντρόφων τους, καθώς και φωτογραφίες προσώπων που τους έμοιαζαν. Διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος των ερωτευμένων συντρόφων παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στα κέντρα που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την κινητοποίηση, ακόμη και όταν τους έδειχναν τη φωτογραφία του συντρόφου τους.

«Ο παθιασμένος έρωτας “χρησιμοποιεί” το ίδιο σύστημα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν ένας άνθρωπος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά», εξηγεί ο Arthur Aron, ψυχολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Stony Brook. «Για τους περισσότερους ανθρώπους το σύνηθες σενάριο είναι μια σταδιακή υποχώρηση του πάθους και μια αντίστοιχη ισχυροποίηση του δεσίματος μεταξύ των δύο συντρόφων», συμπληρώνει ο δρ. Aron.