Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές, ο κόσμος σήμερα είναι ένα πιο χαρούμενος σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με σχετική έρευνα σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους σε 24 χώρες από το 2007 μέχρι σήμερα. Περισσότεροι από τα 3/4 όσων ερωτήθηκαν στη διεθνή σφυγμομέτρηση απάντησαν ότι ήταν ευτυχισμένοι και σχεδόν το ένα τέταρτο περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως πολύ ευτυχισμένους.
Σύμφωνα με τη διεθνή σφυγμομέτρηση της «Ipsos Global», η Ινδονησία, η Ινδία, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Τουρκία ανήκουν στα πέντε πιο ευτυχισμένα κράτη, ενώ οι χώρες με τους λιγότερο ευτυχισμένους κατοίκους είναι η Ουγγαρία, η Νότιος Κορέα, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Στη μέση της κλίμακας της ευτυχίας βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία, αποκαλύπτοντας μάλλον ότι η κουλτούρα του υπερκαταναλωτισμού δεν μπορεί να αγοράσει την ευτυχία. «Μερικές φορές η μεγαλύτερη ευτυχία είναι ένα πιάτο φαγητό και ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου», εξηγεί ο John Wright, αντιπρόεδρος της «Ipsos Global». Και προσθέτει: «Οι σχέσεις παραμένουν ο κυριότερος παράγοντας παγκοσμίως στον οποίο οι άνθρωποι έχουν επενδύσει την ευτυχία τους».
Παραδοσιακά η Λατινική Αμερική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευτυχισμένων κατοίκων. Ακολουθεί η Βόρειος Αμερική, η Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Μόνο το 15% των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι ήταν πολύ ευτυχισμένοι.
Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι παντρεμένοι έτειναν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους εργένηδες. Επίσης, μεγαλύτερη ευτυχία ανέφεραν οι κάτω των 35 ετών, καθώς και οι πιο μορφωμένοι.
Πιο ευτυχισμένος κόσμος
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τους πολέμους, τις συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές, ο κόσμος σήμερα είναι ένα πιο χαρούμενος.