Η Google και οι συνεργάτες της παρουσίασαν το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας, μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενημερώσει γονείς, δασκάλους και παιδιά σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο internet, αλλά και να προσφέρει τεχνολογικά εργαλεία και συμβουλές για την προστασία τους, στοχεύοντας σε μία ασφαλή και πλούσια διαδικτυακή εμπειρία.

Για το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας, η Google συνεργάζεται στενά με έξι διακεκριμένους οργανισμούς που έχουν αφιερωθεί στην υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειας: το Συνήγορο του Παιδιού, το SafeLine, το Safeinternet.gr, το Μαζί για το Παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού και τη Unicef, οι οποίοι παρέχουν συμβουλές για την ασφαλέστερη πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Όσον αφορά στην οικογενειακή ασφάλεια, στόχος της Google και των συνεργατών της είναι επίσης να παράσχουν στους γονείς και τους δασκάλους χρήσιμα εργαλεία, ώστε αυτοί να συμμετέχουν ενεργά στη ασφαλέστερη διαδικτυακή εμπειρία των παιδιών τους, να περιορίζουν την πρόσβασή τους σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο μη κατάλληλο για την ηλικία τους, αλλά και να τα προστατεύουν από ηλεκτρονικές απάτες, παρενοχλήσεις και ιούς. Πιο συγκεκριμένα, η Google έχει ενσωματώσει τα παρακάτω εργαλεία και στοιχεία ελέγχου στα προϊόντα της, τα οποία βοηθούν τους γονείς στη διαχείριση της online εμπειρίας των παιδιών:

* Την ασφαλή αναζήτηση, στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και από το κινητό τους, έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο ιστοτόπων οι οποίοι περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και για την κατάργησή τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

* Οι χρήστες μπορούν να προστατεύσουν τη ρύθμιση της Ασφαλούς Αναζήτησης με έναν κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας το Κλείδωμα Ασφαλούς Αναζήτησης.

* Επιπλέον, διατίθενται Οδηγίες Κοινότητας για το YouTube, οι οποίες περιγράφουν τον τύπο του περιεχομένου που επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται στον ιστότοπο.

* Μέσω του συστήματος αξιολόγησης περιεχομένου, παρέχεται στο χρήστη η επιλογή κατάλληλων επιπέδων προβολής περιεχομένου και κοινής χρήσης πληροφοριών μέσω εφαρμογών που λαμβάνονται από το Android Market.

Ο Στέφανος Λουκάκος, Γενικός Διευθυντής της Google Ελλάδας, επεσήμανε πως σαν γονιός, συμβουλεύει όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν με τα παιδιά, έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιες σελίδες επισκέπτονται και για ποιους λόγους και να τους δίνουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις και συμβουλές. O Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google, συμπλήρωσε πως το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που παρέχει πολλές δυνατότητες στα παιδιά κάθε ηλικίας για δημιουργικές και διαδραστικές δραστηριότητες, αρκεί να συνδυάζεται με γνώση των κανόνων ασφαλούς πλοήγησης.

Το Κέντρο Οικογενειακής Ασφάλειας είναι μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Google και ένα πρώτο βήμα για να ενδυναμώσει και να ενθαρρύνει τους γονείς και τους δασκάλους ώστε να εξασφαλίσουν στα παιδιά μία ασφαλή διαδικτυακή εμπειρία.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: