Η 15 Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα για τον παιδικό καρκίνο με σκοπό να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε για τον αγώνα ζωής των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο, 250.000 περίπου παιδιά νοσούν από καρκίνο. Από αυτά μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα ενώ το 80% προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και σωστής θεραπείας. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε η δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στην Ελλάδα , υπολογίζεται ότι 280-300 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο.

Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, το 70% των καρκινοπαθών παιδιών που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία, κερδίζει τη μάχη για τη ζωή. Αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση. Γι αυτό πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία :

  • στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, ώστε να’ ναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και
  • στη σωστή ενημέρωση των γονιών , ώστε ν’ απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ενός παιδιού οι γονείς του βρίσκονται στο πλευρό του για όσο καιρό χρειαστεί. Χρέος της πολιτείας είναι να μεριμνά για τη διασφάλιση της εργασίας και του εισοδήματός τους. Οι Σύλλογοι Γονιών καρκινοπαθών παιδιών «Λάμψη» και «Φλόγα» αγωνίζονται:
  • για την εξασφάλιση της καλύτερης ιατρικής φροντίδας και της ψυχοκοινωνικής στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους.
  • για την ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από το ζήτημα του παιδικού καρκίνου.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί και κάθε παιδί ανεξάρτητα από την εθνικότητα του και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας του έχει δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα.