Το διαζύγιο σε νεαρή ηλικία αποδεικνύεται πιο επιζήμιο για την υγεία σε σύγκριση με το διαζύγιο σε μεγαλύτερη ηλικία, ενδεχομένως επειδή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι έχουν αναπτύξει περισσότερες ικανότητες στο να διαχειρίζονται το στρες του χωρισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κοινωνιολόγος Hui Liu από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan στις Η.Π.Α. ανέλυσε τα στοιχεία από 1.282 ανθρώπους που πήραν μέρος σε μια μακροχρόνια εθνική έρευνα, την «Americans’ Changing Lives». Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που πήραν διαζύγιο στην ηλικία 35-41 είχαν πιο πολλά προβλήματα υγείας συγκριτικά με εκείνους που χώρισαν μετά τα 44 έως και τα 50. Ωστόσο, συνολικά τα άτομα και των δύο ηλικιακών ομάδων είχαν περισσότερα προβλήματα συγκριτικά με εκείνους που παρέμεναν παντρεμένοι.

Ο δρ. Liu δήλωσε έκπληκτος με τη διαπίστωση ότι τα διαζύγια στις νεότερες γενιές και πριν από τα 41 έτη -που είναι και συχνότερα- σχετίζονται με το εντονότερο στρες και τη χειροτέρευση της υγείας των χωρισμένων.

Όσον αφορά την καλύτερη κατάσταση της υγείας των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας που χώρισαν μετά τα 44, η εξήγηση που δίνει ο κοινωνιολόγος Hui Liu είναι ότι ενδεχομένως αυτοί να έχουν γαλουχηθεί με τις αξίες του γάμου και της διατήρησης της συζυγικής ζωής, οπότε δύσκολα χωρίζουν και όταν το κάνουν μάλλον πρόκειται για τη διάλυση ενός γάμου με σοβαρές δυσκολίες, γι’ αυτό και είναι πιθανό ο χωρισμός να βιώνεται με ανακούφιση από τους χωρισμένους.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι συνολικά η περίοδος μετά το διαζύγιο χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση της υγείας των χωρισμένων, αλλά μακροπρόθεσμα το επίπεδο υγείας των διαζευγμένων δεν διαφέρει από εκείνο των παντρεμένων. Αυτή η διαπίστωση υποδηλώνει ότι η ψυχική και σωματική υγεία επηρεάζεται από το στρες της μεταβατικής περιόδου από τη συζυγική στη μοναχική ζωή, μια κατάσταση που βαθμιαία ξεπερνιέται.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Social Science and Medicine».