Η ταχύτητα με την οποία περπατάμε μπορεί να προβλέπει την πιθανότητα να εμφανίσουμε άνοια αργότερα στη ζωή μας, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης, οι οποίοι βρήκαν και ότι η δύναμη της παλάμης μας στη μέση ηλικία σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες ακόμα για να αποδειχτούν.

Η ταχύτητα με την οποία περπατάμε είχε συνδεθεί με χειρότερη ποιότητα υγείας και στο παρελθόν. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στo επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» έδειξε μία ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον αργό ρυθμό περπατήματος και το θάνατο από καρδιακά προβλήματα. Επίσης, μία μελέτη της Ιατρικής Αμερικανικής Ένωσης υπονόησε ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο γρήγορο περπάτημα μετά την ηλικία των 65 ετών και μία μακρύτερη ζωή.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης εξηγούν ότι η αδυναμία και ο αργός ρυθμός στο περπάτημα στους ηλικιωμένους έχουν συσχετιστεί καιρό τώρα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πώς μπορεί αυτά τα χαρακτηριστικά να επηρεάζουν όταν ανιχνεύονται στους μεσηλίκους.

Μαγνητικές εγκεφάλου, η δύναμη της παλάμης και η ταχύτητα του περπατήματος καταγράφηκαν για 2.410 ανθρώπους ηλικίας 62 ετών κατά μέσο όρο. Έντεκα χρόνια μετά, 34 άνθρωποι είχαν εμφανίσει άνοια και 79 είχαν πάθει εγκεφαλικό. Οι ερευνητές συσχέτισαν τα εν λόγω προβλήματα με τον αργό ρυθμό του περπατήματος, καθώς και με την αδύναμη παλάμη την εποχή που τους εκτίμησαν.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: