Ημερίδα

Ο γονιός στον 21ο αιώνα

Ο έλληνας γονιός, οι συγκρούσεις γονέων-παιδιών, η ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ο έλληνας μαθητής, το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην ημερίδα «Γονέας στον 21ο αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου «Δαΐς». Η ημερίδα, που διοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 95 χρόνων εκπαιδευτικής πορείας, απευθύνεται σε γονείς μαθητών και στο ευρύτερο σύνολο, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν τη ζωή των παιδιών και των εφήβων.
Info: Πολιτιστικό Κέντρο «Δαΐς», Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου. Τηλ.: 210-61.86.060. Διάρκεια: 10.00-17.00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής & πλήρες πρόγραμμα στο τηλ.: 210-61.86.000 (εσωτ. 0427) και στο www.schoolofthefuture.gr/?page_id=401.
Ομιλίες

Debate για την Ελλάδα

Η Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News διοργανώνει την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου ένα debate για το μέλλον της Ελλάδας και το Ευρώ, που θα φιλοξενήσει τον οικονομολόγο Nouriel Roubini, τον Καθηγητή Νομικής & Κοινωνικών Επιστημών του School of Oriental and African Studies Κώστα Λαπαβίτσα, το βουλευτή Μεγάλης Βρετανίας και πρώην Υπουργό για την Ευρώπη Denis Macshane και την Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ του ΔΝΤ. Το debate θα συντονίσει η Κα. Zeinab Badawi, δημοσιογράφος του BBC World News.
Info: «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Αντιγόνη, Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ.: 212-25.40.300, www.theatron254.gr. Διάρκεια: 19:30-21:30. Είσοδος: 10Ε. Δωρεάν χώρος στάθμευσης.

«Ο παράξενος κόσμος της Θεωρίας της Σχετικότητας»

Πόσο πραγματικό είναι το Σύμπαν που παρατηρούμε; Τι μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας; Η Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βάλια Λύρατζη, παρουσιάζει τις απαντήσεις που δίνει η Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου (στις 18:00) στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η ομιλία θα επαναληφθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου (στις 18:00). Παράλληλα κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου (16:30-17:30) συνεχίζεται η Διαδραστική Αφήγηση με τίτλο ΑΪΝΣΤΑΙΝ: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση», ενώ οι επισκέπτες συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, http://www.eugenfound.edu.gr. Οι δραστηριότητες προτείνονται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Διατροφή

«Γεύσεις & Ζωή»

Η 5η Διαδραστική Πολυέκθεση «Γεύσεις & Ζωή» θα λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Απριλίου. Ζήστε ένα πολιτισμικό και γευστικό ταξίδι, μέσα από επιλεγμένα παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα, προϊόντα μεσογειακής διατροφής, σπάνια προϊόντα περιορισμένης παραγωγής και γεωγραφικής προέλευσης από όλη την Ελλάδα. Η έκθεση πλαισιώνεται και από ένα πρόγραμμα δράσεων και συζητήσεων για τη Μεσογειακή Διατροφή, τα Ελληνικά προϊόντα στο τραπέζι της νέας οικονομίας, θεματικές γαστρονομικές παρουσιάσεις, επιλεγμένες γευσιγνωσίες ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων, καθώς και μαγειρικά events επώνυμων σεφ.
Info: Ζάππειο Μέγαρο. Τηλ. γραμματείας: 210-95.76.100.
Παραμύθια για μεγάλους

«Σαν τους παλιούς παραμυθάδες»

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου (στις 20.30) η Καρολίνα Βασιλοπούλου, μετά από χρόνια ενασχόλησης με το λαϊκό παραμύθι, πλέκει και αφηγείται δικά της παραμύθια για μεγάλους, υποσχόμενη μια βραδιά αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα. Με το παραμύθι στην καρδιά της όσο θυμάται τον εαυτό της, διδάχτηκε από τη σοφία του και τώρα προσθέτει και αυτή μια ακόμα σταγόνα στο ποτάμι του προφορικού λόγου.
Ας το ακολουθήσουμε, να βγούμε στη θάλασσα, να κάνουμε απόψε μαζί, με τον ταπεινό τρόπο των παραμυθιών, ένα μαγικό ταξίδι σε ένα κόσμο χωρίς όρια. Είσοδος ελεύθερη.
Info: Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, Δρόση 2 & Δροσίνη, Πλ. Σολωμού, Ψυχικό, www.parathyro.net/. Για κρατήσεις θέσεων: 210-67.45.135
Θέατρο

Η νύχτα των παλιάτσων

Έφηβος είναι ένας νεαρός σκλάβος στα ορυχεία της Πριβίας. Μια μέρα το σκάει και διασχίζοντας τη χώρα, φτάνει στο λιμάνι της πρωτεύουσας για να μπαρκάρει με τους πειρατές. Εκεί γνωρίζει τη Στέλλα, μια μικρή πόρνη, και την ερωτεύεται. Όμως λίγο πριν μπαρκάρουν, γίνεται πόλεμος και ο Έφηβος στέλνεται στο μέτωπο, ενώ η Στέλλα καταλήγει σκλάβα του υπουργού Πολέμου. Όταν φτάνουν τα νέα ότι ο Έφηβος σκοτώθηκε στη μάχη, η Στέλλα χάνει τα λογικά της. όμως, ο νέος γλιτώνει και πάει στη μυθική «Χώρα των Παλιάτσων», μαθαίνει την τέχνη τους, και επιστρέφει στην Πριβία για να πάρει εκδίκηση. Ταξιδέψτε μαζί με τις Τσιριτσάντσουλες σε μια λαϊκή όπερα για μια κοινωνία που ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει.
Info: «ΔΥΝΑΜΟ», Παραμυθίας 28 – 30, Κεραμεικός. Τηλ.: 6996-738.088. Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Έως 28 Φεβρουαρίου. Είσοδος ελεύθερη. Trailer: http://vimeo.com/33370044.
Θεσσαλονίκη

Φεστιβάλ βαλκανικής εξερεύνησης

Βαλκάνια, περιοχή με έντονα τα σημάδια της σύγχρονης ιστορίας στα πρόσωπα των ανθρώπων, στον πολιτισμό, στην ιστορία της. Μία χερσόνησος, 8 διαφορετικοί λαοί με διαφορετικές ζωές. Τόσα χωρίζουν αυτούς τους λαούς, αλλά περισσότερα είναι αυτά που τους ενώνουν. Το περιοδικό «Εξώστης», ο πολυχώρος πολιτισμού Block 33 και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει» διοργανώνουν την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.00) το 1ο Φεστιβάλ Βαλκανικής Εξερεύνησης.
Info: Block 33, 26ης Οκτωβρίου 33, Δυτικές Συνοικίες, πρώην σφαγεία Θεσσαλονίκης. Τηλ.: κα. Χατζηϊωάνου, 6974-586.745 (MKO Παιδιά Εν Δράσει), κ. Σαλαμές, 6970-034.210 (Πολυχώρος Block33), κ. Γεωργιάδης, 6977-352.239 (Περιοδικό Εξώστης).
Βιβλίο

«Ζώντας με τον HIV»

O Πανελλήνιος Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», παρουσίασε το βιβλίο «Ζώντας με τον HIV», την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο κεντρικό κατάστημα του βιβλιοπωλείου «Ελευθερουδάκης». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΕΛΠΝΟ κα Τζένη Κρεμαστινού, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Το βιβλίο είναι μια πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS. Αποτελεί ένα εγχειρίδιο ζωής για τους ανθρώπους που μόλις διαγνώστηκαν ή ζουν εδώ και καιρό με τον HIV και απαντά στις πιθανές απορίες των οροθετικών, προσφέροντας γνώσεις για: τους τρόπους μετάδοσης, τις απαραίτητες εξετάσεις, την ψυχολογική κατάσταση και τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τους συντρόφους, τις θεραπείες και τις εναλλακτικές θεραπείες, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τα συμπτώματα και τις ασθένειες που σχετίζονται με τον HIV, τους τρόπους προφύλαξης, τη σημασία της διατροφής και της άσκησης, τα θέματα εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα και πολλά άλλα. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν από όλες τις Μονάδες Λοιμώξεων και από τα γραφεία της Θετικής Φωνής (2108627572, www.positivevoice.gr).

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.