Η σχεδόν πλήρης αποχή από το φαγητό μέρα παρά μέρα μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής μας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων αναφέρουν ότι η «on/off νηστεία» ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βοηθά στην απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές του αμερικανικού National Institute of Aging αναφέρουν ότι τα ερευνητικά τους συμπεράσματα βασίζονται στη χορήγηση σε πειραματόζωα του ελάχιστου αριθμού θερμίδων που απαιτείται για να τα κρατήσει στη ζωή και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έζησαν τον διπλάσιο χρόνο συγκριτικά με τα πειραματόζωα που έτρωγαν καθημερινά. Επιπλέον, παρουσίασαν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, ως εκ τούτου ο οργανισμός τους μείωσε την παραγωγή της εν λόγω ορμόνης. Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης έχουν συσχετιστεί με τη νοητική αδυναμία και τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Ο συγκεκριμένος τύπος διατροφής έχει δοκιμαστεί πειραματικά και σε ανθρώπους και φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά, το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς και τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές νόσους. «Διαπιστώσαμε ότι ο περιορισμός των θερμίδων, ιδιαίτερα οι εναλλάξ μέρες νηστείας, ενεργοποιεί τις διαδικασίες κυτταρικής ανταπόκρισης στο στρες των νευρώνων του εγκεφάλου», εξηγεί ο δρ. Mark Mattson, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών στο National Institutes of Aging και καθηγητή Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα σε πειραματόζωα, η εξαιρετικά περιορισμένη διατροφή για λίγες μέρες φαίνεται ότι έχει και αντικαρκινική δράση.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: