Κι ενώ στη χώρα μας γίνεται προσπάθεια μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω των γενόσημων, στη Μεγάλη Βρετανία η μείωση του κόστους επιχειρείται μέσω του… κινητού.
Σύντομα αναμένεται ότι θα ζητηθεί από τους ασθενείς να «κατεβάσουν» εφαρμογές στο κινητό τους που θα τους επιτρέπουν να παρακολουθούν την υγεία τους στο σπίτι και όχι στο ιατρείο ή το νοσοκομείο.
Οι καρκινοπαθείς, οι έγκυες, οι διαβητικοί και όσοι έχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα θα καλούνται να στέλνουν μήνυμα με τις απαραίτητες τιμές των ημερήσιων τιμών τους σε ένα κεντρικό σύστημα επεξεργασίας. Τα αποτελέσματα θα αναλύονται και μέσα σε λίγα λεπτά θα αποστέλλεται ένα απαντητικό μήνυμα που θα τους συμβουλεύει για τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν.
Σε περίπτωση ανησυχητικών τιμών οι ασθενείς θα καλούνται να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους αμέσως.
Το σύστημα αυτό ήδη εφαρμόζεται από 15.000 ασθενείς (καρκινοπαθείς, εγκύους και διαβητικούς).
Ο σκοπός του σχεδίου αυτού είναι να μειωθεί ο αριθμός, ως εκ τούτου και το κόστος, των αναίτιων επισκέψεων στα νοσοκομεία.
Ωστόσο πολλοί γιατροί καθώς και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζουν ότι θα ήταν λάθος να αναγκαστούν οι ασθενείς – ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία – να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους εφαρμογές.
«Η ενθάρρυνση των ασθενών να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία είναι μια καλή ιδέα, αλλά ο εξαναγκασμός τους να το πράξουν δεν είναι» δήλωσε ο De Lawrence Buckman πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.
Στο γιατρό μέσω του κινητού
Σύντομα αναμένεται ότι θα ζητηθεί από τους βρετανούς ασθενείς να «κατεβάσουν» εφαρμογές στο κινητό τους που θα τους επιτρέπουν να παρακολουθούν την υγεία τους στο σπίτι.