Σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα «απεριόριστο» απόθεμα ωαρίων με σκοπό την ενίσχυση της γυναικείας γονιμότητας η οποία ως γνωστό δεν είναι απεριόριστη – το ηλικιακό της όριο είναι η εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης σε έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine κατέληξαν σε μια διαπίστωση που ανατρέπει τα δεδομένα που αφορούν τη γυναικεία γονιμότητα.
Η ομάδα του επικεφαλής ερευνητή Dr Jonathan Tilly κατάφερε να απομονώσει τα βλαστοκύτταρα ο ρόλος των οποίων είναι η παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων κυττάρων έγινε μέσω της ανίχνευσης της μοναδικής πρωτεΐνης DDX4 στην επιφάνειά τους.
Κατά την καλλιέργεια των κυττάρων στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι παρήγαγαν ανώριμα ωοθυλάκια που έμοιαζαν και λειτουργούσαν όπως τα αντίστοιχα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα κύτταρα αυτά ωρίμασαν όταν βρέθηκαν σε περιβάλλον ζωντανού ωοθηκικού ιστού, μέσα στο σώμα ποντικιών.
Σε δεύτερο χρόνο το πείραμα επαναλήφθηκε με αντίστοιχα βλαστοκύτταρα τα οποία ελήφθησαν από ποντίκια. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα κύτταρα αυτά μπορούσαν να γονιμοποιηθούν και να οδηγήσουν σε έμβρυα. Αποτελούσαν δηλαδή, «πλήρως λειτουργικά» κύτταρα και ωάρια. Βέβαια, αυτό που διαπιστώθηκε στα βλαστοκύτταρα των ποντικών πρέπει να αποδειχθεί ότι ισχύει και για τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.
Οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ο αρχικός στόχος της οποίας ήταν να αποδειχθεί ότι τα βλαστοκύτταρα που παράγουν ωοθηκικό ιστό τελικά υπάρχουν και «λειτουργούν» στα ωάρια των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
«Τα κύτταρα αυτά όταν συντηρούνται έξω από το σώμα «πρόθυμα» παράγουν δικά τους κύτταρα και αν μπορέσουμε να καθοδηγήσουμε τη διαδικασία νομίζω ότι μπροστά μας ανοίγεται η προοπτική ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουμε απεριόριστα αποθέματα ωαρίων», δήλωσε ο Dr Tilly.
Αστείρευτη η γυναικεία γονιμότητα;
Ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα «απεριόριστο» απόθεμα ωαρίων με σκοπό την ενίσχυση της γυναικείας γονιμότητας.