Οι θάνατοι από την επάρατη νόσο βρίσκονται σε σταθερή πτωτική τροχιά στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Oncology».

Η έρευνα αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νούμερο ένα θανατηφόρος καρκίνος για τους άνδρες είναι εκείνος των πνευμόνων, ενώ για τις γυναίκες αυτός του μαστού.

Ωστόσο, οι ερευνητές έκαναν, βάσει στοιχείων, προβλέψεις για το 2012. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι περισσότεροι θάνατοι θα καταγραφούν στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ παράλληλα θα σημειωθεί σημαντική μείωση στους θανάτους από καρκίνο του μαστού. Συνολικά εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια μείωση κατά 10% στα θανατηφόρα περιστατικά στους άνδρες και κατά 7% στις γυναίκες σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2007.

Ο επικεφαλής ερευνητής Fabio Levi από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης δήλωσε ότι αυτή η πτωτική τάση οφείλεται αφενός στα υψηλά ποσοστά διακοπής του καπνίσματος μεταξύ των ανδρών και αφετέρου στις επιστημονικές προόδους στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.