Η έκθεση στη δισφαινόλη Α, μια αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών (π.χ., σε μπιμπερό, πλαστικά μπουκάλια, στο εσωτερικό επίχρισμα των κονσερβών) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μια νέας έρευνας.
Κατά τη διάρκεια μια περιόδου 10 ετών οι ερευνητές από το Peninsula College of Medicine and Dentistry, το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Υγεία σύγκριναν τις τιμές δισφαινόλης Α στα ούρα 758 ανθρώπων που ήταν υγιείς στην αρχή της έρευνας, αλλά στη συνέχεια παρουσίασαν καρδιαγγειακά προβλήματα, με εκείνες 861 ατόμων που δεν είχαν καρδιακή νόσο. Οι συμμετέχοντες ανήκαν σε μεγάλη επιδημιολογική μελέτη υπό την εποπτεία του βρετανικού Πανεπιστημίου Cambridge.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας όσοι παρουσίασαν καρδιαγγειακά είχαν υψηλότερες τιμές δισφαινόλης Α στα ούρα τους στο ξεκίνημα της έρευνας συγκριτικά με εκείνους που δεν νόσησαν.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρόλο που η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation δείχνει ένα συσχετισμό μεταξύ της δισφαινόλης Α και του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου, δεν αποδεικνύει την ύπαρξη μιας σχέσης αιτίας – αποτελέσματος.
Πάντως αυτή η έρευνα δεν είναι η πρώτη που συνδέει τη δισφαινόλη Α με τα καρδιαγγειακά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλες έρευνες που συσχετίζουν την εν λόγω χημική ουσία με διάφορα προβλήματα όπως οι διαταραχές της διάθεσης και η στυτική δυσλειτουργία.
Πλαστικά εναντίον καρδιάς
Η έκθεση στη δισφαινόλη Α, μια αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών απειλεί την καρδιά.