Στην περίπτωση της διατροφικής διαταραχής της ανορεξίας τρόπος μετάδοσης δεν είναι μέσω του φτερνίσματος ή της χειραψίας, αλλά μέσω της παρέας. Σε έρευνα από το London School of Economics and Political Science (LSE) διαπιστώθηκε ότι η ανορεξία είναι μια κοινωνικά μεταδιδόμενη διαταραχή η οποία φαίνεται ότι υπερισχύει σε χώρες όπου δίνεται μεγάλη έμφαση στη διατήρηση ενός αδύνατου σώματος, όπως λόγου χάρη στη Γαλλία.

Η ανάλυση της ανορεξίας από τους ερευνητές έγινε σε ένα δείγμα 2.871 νεαρών γυναικών 15-34 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πίεση των συνομηλίκων αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιρροές στον τρόπο που αντιλαμβάνεται μια γυναίκα την εικόνα του σώματός της και στην εμφάνιση της ανορεξίας. Μάλιστα παρατηρήθηκε αύξηση αυτής της κοινωνικής τάσης κατά τους φθινοπωρινούς – χειμερινούς μήνες με αποκορύφωμα την εβδομάδα μόδας στο Παρίσι.

«Εντοπίσαμε στοιχεία ότι η κοινωνική πίεση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην νευρογενή ανορεξία, καθώς και σε μια διαταραγμένη αντίληψη του σώματος», δήλωσε ένα εκ των επικεφαλής ερευνητών ο οικονομολόγος Dr Joan Costa- Font από το LSE.

Ως ανορεξικές χαρακτηρίστηκαν οι κοπέλες με Δείκτη Μάζας Σώματος λιγότερο από 17,5. Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της έρευνας εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις, ώστε να μην προβάλλονται ανορεξικά μοντέλα στη βιομηχανία της μόδας και στα γυναικεία περιοδικά.

H έρευνα αναμένεται να δημοσιευθεί στο οικονομικό έντυπο Economica.