Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Πρόκειται μάλιστα για την 101η επετείου του εορτασμού της. Αν και σήμερα πολλές γυναίκες, μητέρες, δασκάλες, γιαγιάδες και εργαζόμενες θα ακούσουν «χρόνια πολλά» δεν είναι και τόσο βέβαιο αν η σημερινή μέρα πρέπει να προκαλεί χαρά ή θλίψη.

Αν και το 85% των κρατών παγκοσμίως έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τις γυναίκες τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις καθώς και τεράστιες διαφορές των δυο φύλων σε τομείς που αφορούν την οικονομία, την πολιτική και την υγεία.

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας Independent αποκαλύπτουμε ποια είναι τα καλύτερα και χειρότερα μέρη για να ζει μια γυναίκα σήμερα.

Ισλανδία: η καλύτερη χώρα να είσαι γυναίκα

Στη χώρα αυτή επικρατεί μεγάλη ισότητα μεταξύ των δυο φύλων σε τομείς όπως η πολιτική, η εκπαίδευση, η απασχόληση και η υγεία. Η χειρότερη χώρα είναι η Υεμένη και η πιο επικίνδυνη το Αφγανιστάν.

Σουηδία: η καλύτερη χώρα να είσαι καλλιτέχνης

Η Επιτροπή Τεχνών της Σουηδίας έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει την ισότητα των δυο φύλων στις τέχνες. Η σουηδική Ακαδημία Κινηματογράφου μεριμνά ώστε να επιχορηγούνται εξίσου άνδρες και γυναίκες σκηνοθέτες.

Καραϊβική: η καλύτερη χώρα να είσαι δημοσιογράφος

Πρόκειται για τη χώρα όπου οι ειδήσεις γράφονται στα έντυπα, εκφωνούνται στο ραδιόφωνο και προβάλλονται στην τηλεόραση σε ποσοστό 45% από γυναίκες. Στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 35%.

Η.Π.Α.: η καλύτερη χώρα να είσαι αθλήτρια

Οι πέντε από τις 10 καλύτερα πληρωμένες αθλήτριες για το 2011 ήταν από τις Η.Π.Α. Στη χειρότερη χώρα, τη Σαουδική Αραβία, αποκλείονται τα κορίτσια από τη συμμετοχή στα σπορ και δεν έχει συμμετάσχει ποτέ γυναίκα αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ελλάδα: η καλύτερη χώρα να γίνεις μητέρα

Η χώρα μας είναι παγκοσμίως το πιο ασφαλές μέρος για να γεννήσει μια γυναίκα, με τον κίνδυνο θανάτου στον τοκετό να αφορά μόλις 1 στις 31.800 γεννήσεις. Η πιο επικίνδυνη χώρα για να γεννήσει μια γυναίκα είναι το Νότιο Σουδάν όπου υπάρχουν λιγότερες από 20 μαίες σε όλη τη χώρα.