Με βάση τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα που έχουν δείξει την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης, οι ερευνητές από το City University της Νέας Υόρκης πειραματίζονται με μια νέα φόρμουλα ασπιρίνης που φαίνεται να είναι πολλαπλάσια πιο αποτελεσματική κατά των όγκων συγκριτικά με την παραδοσιακή μορφή της ασπιρίνης.

Το υβριδικό χάπι, που αποκαλείται «σούπερ» ασπιρίνη, μπορεί να συρρικνώσει όγκους οκτώ διαφορετικών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εκτιμάται μάλιστα ότι το νέο υπό μελέτη χάπι είναι πιο ασφαλές συγκριτικά με την παραδοσιακή εκδοχή του, που μπορεί να προκαλέσει γαστρορραγίες.

Σε σχετικά πειράματα έχει φανεί ότι το φάρμακο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη έντεκα διαφορετικών τύπων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων του παγκρέατος, του μαστού και της λευχαιμίας, χωρίς να βλάψει τα φυσιολογικά κύτταρα. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα δοκιμές της νέας ασπιρίνης, που ονομάζεται ασπιρίνη NOSH, έχουν γίνει σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο καθώς και σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Khosrow Kashfi, δήλωσε: «Εάν οι παρατηρήσεις που κάναμε στα πειραματόζωα επαληθευτούν και για τους ανθρώπους, τότε το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη συρρίκνωση των όγκων πριν τη χημειοθεραπεία ή το χειρουργείο». Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια προτού το υπό μελέτη φάρμακο κυκλοφορήσει στην αγορά, ενώ το επόμενο βήμα των ερευνών πρέπει να αφορά τον έλεγχο της τοξικότητας και τις κλινικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Medicinal Chemistry Letters».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: