Είμαι 22 χρονών, έχω ύψος 1.60 και είμαι 86.5 κιλά. Θέλω να χάσω όσο πιο γρήγορα τα κιλά αυτά. Τι να κάνω;
Μαρία

Μαρία, βρίσκεσαι πράγματι στην κατηγορία των παχύσαρκων αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσες τα κιλά σου θα πρέπει να είναι μεταξύ 50 και 64 κιλών ώστε να θεωρείται το βάρος σου φυσιολογικό. ‘Όπως καταλαβαίνεις θα πρέπει να χάσεις το λιγότερο 22.5 κιλά. Δυστυχώς η απώλεια βάρους και ειδικά όταν πρόκειται για αρκετά κιλά της τάξεως πάνω από 15, είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Δεν συμβουλεύουμε κανέναν να χάσει το επιπλέον βάρος γρήγορα διότι έτσι βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία του ενδιαφερόμενου και συχνά έχουμε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με μία ισσοροπημένη διατροφή και συχνή άσκηση, αερόβια κατά προτίμηση, περπάτημα, τρέξιμο θα μπορέσεις να καταφέρεις να έχεις μία απώλεια βάρους της τάξεως ½ με 1 κιλό την εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να χάνεις με μεγαλύτερη συχνότητα βάρος για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Παρακάτω θα βρεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

1. Κατανάλωνε περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

2. Κατανάλωνε τακτικά γεύματα, 5 την ημέρα δίνοντας έμφαση στο πρωινό.

3. Μείωσε τη ζάχαρη και τα γλυκά. Αν δεν μπορείς να τα αποκλίσεις από την διατροφή σου τελείως κατά το αρχικό στάδιο, μείωσε την συχνότητα (1 φορά την εβδομάδα η 1 φορά ανά 2 εβδομάδες).

4. Προτίμησε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, τρόφιμα ολικής άλεσης, όσπρια, δημητριακά πρωινού και φρούτα.

5. Προτίμησε ψητά και βραστά όχι τηγανιτά.

6. Μείωσε τις θερμίδες σου. Η παλάμη είναι η καλύτερη μονάδα μέτρησης των μερίδων που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, όταν επιλέξεις να φας μακαρόνια μη σερβίρεις περισσότερα από όσο το άνοιγμα της παλάμης σου. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας.