Δωρεάν προσκλήσεις

Κερδίστε 8 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Οι χαλασοχώρηδες» στο θέατρο Αλκμήνη για το τριήμερο 25-27 Μαρτίου. Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook Vita.gr και κάντε like στο post της παράστασης!
Η ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού είναι Πέμπτη 22 Μαρτίου.

«Οι χαλασοχώρηδες»

Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ’93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες». Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών.
Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Η πολιτική κωμωδία του Παπαδιαμάντη, που μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρη το 2012, μέσα στη σύγχυση που όλοι μας ζούμε, ζωντανεύει στο Θέατρο Αλκμήνη για λίγες παραστάσεις.
Info: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μέτρο Κεραμικού), εισιτήρια: 15 Ε (κανονικό), 10 Ε (μειωμένο), τηλ. 210-34.28.650. Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη (21.15), από 19/3 έως 10/4.
Υγεία

Ημερίδα για τους εθελοντές δότες

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, διοργανώνει στις 18 Μαρτίου ημερίδα με θέμα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε και εσύ εθελοντής δότης» (10:30 – 16:00) στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (δώμα 11ος όροφος). Τα θέματα αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών, την υποστήριξη των ατόμων με κακοήθεις νεοπλασίες, το νόημα της απώλειας στην ζωή, την αξία του εθελοντισμού, τη διαδικασία μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.
Info: Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, Αιτωλίας 33-35, Αθήνα, Τηλ.: 210-64.68.222, 32.44.390. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Πέμπτη 08:30-15:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 08:30-16:30. Είσοδος ελεύθερη

Σεμινάριο για την υγεία των εφήβων

Στις 16-17 Μαρτίου διοργανώνεται το Ετήσιο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ξενοδοχείο Stratos Vassilikos (Μιχαλακοπούλου 114, Αθήνα). Τα θέματα ενδιαφέρουν ιατρούς, ειδικούς υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ορισμένα από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν αφορούν: τις διαταραχές πρόσληψης τροφής-ψυχογενής ανορεξία, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το καταθλιπτικό συναίσθημα και την αυτοκτονικότητα στην εφηβεία, τη σεξουαλικότητα.
Info: Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού». Τηλ.: 210-77.10.824, 213-20.09.806, 6944-763177, e-mail: info@youth-health.gr.
Περιβάλλον

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου) και βασικό κίνητρο την ανάγκη διερεύνησης των κρίσιμων παραμέτρων της αστικής χρήσης του νερού και της ανταλλαγής προτάσεων για τη μετάβαση στη βιώσιμη διαχείρισή της, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Διαχείριση του νερού στην πόλη. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Απο-Τιμώντας Νερό» & Στρογγυλό τραπέζι για την αστική χρήση του νερού» την Τετάρτη 21 Μαρτίου (στις 10.00) στο γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Info: Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο στην Ελλάδα, Αμαλίας 8 Σύνταγμα. Πληροφορίες: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3Α, Αθήνα. Τηλ.: 210-82.28.795, www.medsos.gr.
Χορός

Σεμινάριο χορού για εφήβους

Ένα εργαστήριο για εφήβους (14-18 ετών) που θέλουν να εξερευνήσουν τα όρια της φαντασίας τους θα λάβει χώρα στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σε 3 συναντήσεις στις 24, 31 Μαρτίου & 7 Απριλίου (12.00-15.00). Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με κινητικούς κώδικες που πρωταγωνιστούν ως τρόπος έκφρασης στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, όπως το parcour, το streetdance και το hip-hop. Στη συνέχεια, θα δημιουργήσουν κινησιολογικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη φανταστική μας πόλη, 100 χρόνια μετά! Πώς οραματιζόμαστε την πόλη του μέλλοντος; Ποιες ανάγκες προκύπτουν για την ατομική έκφραση; Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα χορού Αερίτες και την χορογράφο Πατρίσια Απέργη.
Info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109 (απέναντι από το Πάντειο). Τηλ.: 213-01.78.034, www.sgt.gr. Κόστος: 45Ε για τον κύκλο και των τριών εργαστηρίων.
Θεσσαλονίκη

Για το Alzheimer

Η Alzheimer Ελλάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ενημερωτικές ομιλίες για την άνοια. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Συλλόγου (Κεσσανλή 4, πίσω από την κλινική Κυανούς Σταυρός) στις 19.00. Πρόγραμμα ομιλιών: Τετάρτη 21 Μαρτίου-Μάγδα Τσολάκη «Έξυπνες ιδέες για πετυχημένα γηρατειά», Τετάρτη 28 Μαρτίου-Δέσποινα Λιάπη «Κακοποίηση ηλικιωμένων», Τετάρτη 4 Απριλίου-Μαρίνα Ελευθερίου «Η απόφαση της οικογένειας για εισαγωγή ηλικιωμένου σε ίδρυμα», Τετάρτη 18 Απριλίου-Νεφέλη Μάρκου «Συμπτώματα και εξέλιξη της άνοιας», Τετάρτη 25 Απριλίου-Εύη Γκαβοπούλου «Οδοντιατρικά θέματα και Άνοια», Τετάρτη 03 Μαΐου-Μαρία Γεωργιάδου «Άγχος στους ηλικιωμένους».
Info: Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών, Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310-810.411. Είσοδος Ελεύθερη
Βιβλίο

Ως πότε θα διαβάζω;
Μαρίνα Ψιλούτσικου, εκδόσεις Διόπτρα, 15Ε

«Γιατί να διαβάσω»; «Γιατί να σπουδάσω»; «Γιατί να πάω σχολείο»;
Πόσες φορές, αλήθεια, δεν βρεθήκατε αντιμέτωποι μ’ αυτό τον καταιγισμό ερωτήσεων από τα παιδιά σας; Πόσες φορές δεν προσπαθήσατε να βρείτε τις κατάλληλες απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις; Απαντήσεις που θα θέλατε να βοηθήσουν τα παιδιά σας να αγαπήσουν το διάβασμα και όχι να το βλέπουν σαν αγγαρεία. Να κατανοήσουν ότι το δώρο της μόρφωσης είναι η κριτική σκέψη. Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει με ευχάριστο και έξυπνο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση. Γραμμένο με κέφι και χιούμορ θα φανεί χρήσιμο σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.