Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα συσχετίζει την ασπιρίνη με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, η έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» αποκαλύπτει ότι η συστηματική λήψη ασπιρίνης μπορεί να παρεμποδίσει τη μετάσταση των όγκων, μια επικίνδυνη εξέλιξη που συνήθως αποβαίνει μοιραία για τον ασθενή.

Ο καθηγητής Peter Rothwell από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα συμπεράσματα των ερευνών του οποίου δημοσιεύτηκαν στο «The Lancet», υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η ημερήσια λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά το ένα τρίτο.

Σε μια σειρά ερευνών στις οποίες συμμετείχαν 200.000 ασθενείς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 37% εάν λαμβάνεται καθημερινά για πέντε χρόνια. Μια άλλη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη ασπιρίνης για τρία χρόνια μείωνε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες κατά 23% και στις γυναίκες κατά 25%.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο η ημερήσια λήψη ασπιρίνης επί 6,5 χρόνια μείωνε τον κίνδυνο μετάστασης κατά 55%.

Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία, ο καθηγητής Rothwell επισημαίνει ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να σπεύσουν να παίρνουν ασπιρίνη καθημερινά ως μέσο πρόληψης κατά του καρκίνου, δεδομένου ότι η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει γαστρορραγία. Γι’ αυτό και η συστηματική λήψη της θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό.