Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που καθυστερούν την εγκυμοσύνη μέχρις ότου καθιερωθούν επαγγελματικά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία μητέρες –κοντά στα 40– είναι πιο πιθανό να έχουν προετοιμαστεί υπερβολικά για το πρώτο τους παιδί και να απελπίζονται όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχαν προβλέψει.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Silje Marie Haga από το Πανεπιστήμιο του Oslo στη Νορβηγία δήλωσε ότι «υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί είναι πιο ευάλωτες στην επιλόχειο κατάθλιψη, ίσως επειδή έχουν συνηθίσει να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Οι εν λόγω γυναίκες έχουν κάνει μακροχρόνιες σπουδές και έχουν καθιερωθεί επαγγελματικά πριν αποκτήσουν παιδί. Ωστόσο, δεν μπορείς να ελέγξεις ένα μωρό. Αντιθέτως, πρέπει να είσαι πολύ ευέλικτη. Πολλές από τις γυναίκες με τις οποίες μίλησα μου είπαν ότι αυτό συμβάλλει σε ένα μεγάλο αίσθημα απογοήτευσης όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχουν σχεδιάσει».

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 350 νέες μητέρες και συνομίλησαν σε βάθος με 12 από αυτές. Διαπίστωσαν ότι 16,5% των γυναικών ανέφεραν ότι υπέφεραν από κατάθλιψη έως και έξι μήνες μετά τον τοκετό.


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: