Τον επόμενο χρόνο ίσως είναι διαθέσιμο ένα απλό τεστ αίματος χαμηλού κόστους που θα προβλέπει το έμφραγμα δύο με τρεις εβδομάδες πριν εκδηλωθεί.

Αμερικανοί ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps στην La Jolla της Καλιφόρνιας διεξήγαγαν μια έρευνα που εστιάζει στα κύτταρα του ενδοθηλίου, τα οποία είναι πολύ περισσότερα, μεγάλα και ασχημάτιστα στους εμφραγματίες ασθενείς σε σύγκριση με τους υγιείς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα τεστ αίματος που θα ανιχνεύει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των κυττάρων του ενδοθηλίου θα καθιστούσε δυνατή την πρόβλεψη εκείνων που βρίσκονται μια ανάσα από την εκδήλωση ενός εμφράγματος. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Ωστόσο, διακεκριμένοι καρδιολόγοι εκτιμούν ότι, παρότι η εν λόγω έρευνα είναι πολύ σημαντική, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Επισημαίνουν ότι η έρευνα καταλήγει στη διαπίστωση ότι οι ασθενείς που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκδήλωση ενός εμφράγματος έχουν ανώμαλα κύτταρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτά τα κύτταρα υπήρχαν στην κυκλοφορία του αίματος και πολύ πριν εκδηλωθεί το έμφραγμα.