Οι γυναίκες μετά τα 40 έχουν την πεποίθηση ότι με τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα γυρίσουν πίσω το βιολογικό τους ρολόι και απελπίζονται όταν διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να μείνουν έγκυες, υποστηρίζει ο καθηγητής Pasquale Patrizio από το Κέντρο Γονιμότητας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale στις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής για τις γυναίκες άνω των 42 ετών έχουν μείνει σταθερά και κυμαίνονται σε ποσοστό κάτω του 10%. Επίσης, ακόμη και αν μια γυναίκα συλλάβει, η μεγάλη της ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες και τους κινδύνους γενετικών ανωμαλιών. «Υπάρχει μια ανησυχητική παρανόηση για τη γονιμότητα στις γυναίκες. Ως κλινικοί γιατροί πρέπει να αρχίσουμε να ενημερώνουμε τις γυναίκες πιο επιθετικά», εξηγεί ο καθηγητής Patrizio.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας στα πιο γόνιμα χρόνια τους έχουν ελάχιστη επίγνωση ότι η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία και μόνο όταν οι ίδιες βιώνουν την υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία συνειδητοποιούν την πραγματική τους κατάσταση.