Άραγε το ανοσοποιητικό σύστημα μιας βασίλισσας, ενός πρωθυπουργού ή ακόμη και του προέδρου μιας πολυεθνικής εταιρείας διαφέρει από εκείνο των υπηκόων, πολιτών ή εργαζομένων αντίστοιχα; Αν αποδεχθούμε ότι τα συμπεράσματα των ερευνών σε πιθήκους αφορούν και τους ανθρώπους, τότε η απάντηση είναι «ναι, διαφέρει».

Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» και η οποία έγινε σε μακάκους φαίνεται ότι η κοινωνική θέση επηρεάζει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ερευνήτρια Jenny Tung, που τώρα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Duke, και οι συνεργάτες της μέτρησαν τα επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε δέκα ομάδες πιθήκων μακάκων η καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από πέντε θηλυκές που βρίσκονταν σε διαφορετική ιεραρχική θέση μέσα στην ομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα των υπό μελέτη κυττάρων ήταν δυνατό να οδηγήσουν στην πρόβλεψη της θέσης του συγκεκριμένου πιθήκου στην ιεραρχία της ομάδας με ακρίβεια 80%. Περαιτέρω μελέτες που έγιναν με σκοπό να διερευνήσουν τον βαθμό στον οποίο εκατοντάδες γονίδια που συνδέονται με την ανοσία «ενεργοποιούνται» έδειξε πιο αυξημένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στους πιθήκους που βρίσκονταν πιο υψηλά στην ιεραρχία.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Όταν οι πίθηκοι άλλαζαν θέση στην ιεραρχία, τα δεδομένα που αφορούσαν τη δραστηριότητα των υπό μελέτη γονιδίων μεταβάλλονταν ανάλογα και «φωτογράφιζαν» τη νέα τους θέση με ακρίβεια της τάξεως του 85%.