Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νεαροί άνδρες εισάγονται στα νοσοκομεία έχοντας ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας εξαιτίας των διατροφικών διαταραχών που αντιμετωπίζουν. Ο αριθμός των εισαγωγών για περιστατικά ανορεξίας και βουλιμίας, από τα οποία κατά κανόνα υποφέρουν συνήθως οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες, έχει σημειώσει αύξηση της τάξεως του 16% από τον περασμένο χρόνο. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το βρετανικό υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, το πρόβλημα το οποίο περιγράφουν ξεπερνά τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας και αφορά τους έφηβους και νέους εν γένει.

Πρόκειται για την πίεση που βιώνουν πλέον και τα αγόρια -και την οποία μέχρι πρότινος βίωναν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα κορίτσια- να έχουν ένα καλογυμνασμένο, αδύνατο και μυώδες κορμί, όπως αυτά που βλέπουν στις σελίδες των περιοδικών, στις διαφημίσεις, τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές. Η πίεση να μοιάσουν στις «ιδανικές» εικόνες των ηθοποιών και των μοντέλων, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη πίεση από τους συνομηλίκους τους, οδηγούν πλέον και τα αγόρια σε επικίνδυνες διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία (συνειδητή αποφυγή του φαγητού) και η βουλιμία (χαρακτηρίζεται από την πρόκληση εμετών μετά την κατανάλωση φαγητού).

Με δεδομένο ωστόσο ότι οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνται κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα, συχνά οι άνδρες δυσκολεύονται ή ντρέπονται να αποδεχθούν ότι έχουν κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Στη Μεγάλη Βρετανία πάντως εκτιμάται ότι το 1/5 των πασχόντων από διατροφικές διαταραχές είναι άνδρες.