Η καταπολέμηση της ενοχλητικής ακμής μπορεί σύντομα να επιτυγχάνεται με ένα σκεύασμα βασισμένο στο αρωματικό θυμάρι. Μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι το θυμάρι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια στα σπυράκια, καθώς και πιο φιλικό προς το δέρμα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες θεραπείες σε μορφή κρέμας ή τζελ. Επίσης, δεν αφήνει σημάδια και λεκέδες σε περίπτωση που πέσει πάνω στα ρούχα ή στις μαξιλαροθήκες. Η δράση του θυμαριού μελετήθηκε από τους ερευνητές του Leeds Metropolitan University.

Οι ερευνητές ετοίμασαν βάμμα θυμαριού – δηλαδή άφησαν το βότανο μέσα σε αλκοόλη επί μέρες ή εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην έκλυση των δραστικών συστατικών του φυτού στην αλκοόλη. Στη συνέχεια, προσέθεσαν δισεκατομμύρια βακτήρια (Propionibacterium) που ενοχοποιούνται για την πρόκληση ακμής μέσα στο βάμμα και παρατήρησαν τη δράση του.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και με τα εκχυλίσματα άλλων βοτάνων, τα οποία επιλέχθηκαν για τις αντισηπτικές τους ιδιότητες. Το θυμάρι ήταν το πλέον δραστικό από όλα. Διαπιστώθηκε ότι το βάμμα θυμαριού κατέστρεφε 100.000 βακτήρια ανά ml ή μισό εκατομμύριο ανά κουταλιά.

Η ερευνήτρια δρ. Margarita Gomez-Escalada δήλωσε ότι «τώρα χρειάζεται να διεξαγάγουμε και άλλες έρευνες σε συνθήκες που μιμούνται πολύ περισσότερο την επιδερμίδα και να διερευνήσουμε τη δράση αυτών των βαμμάτων σε μοριακό επίπεδο».

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: