Τη νόσο που αποκαλούμε σήμερα καρκίνο του μαστού θα πρέπει να τη δούμε από μια διαφορετική σκοπιά ως δέκα διαφορετικές μεταξύ τους ασθένειες σύμφωνα με διεθνή έρευνα που χαρακτηρίστηκε ορόσημο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον βρετανικό οργανισμό Cancer Research και διεξήχθη από βρετανούς και καναδούς ερευνητές.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature. Βασίστηκαν στην λεπτομερή ανάλυση της γενετικής υποδομής κυττάρων που προέρχονταν από 2000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές ανέλυσαν διεξοδικά ποια γονίδια είχαν μεταλλαχθεί, ποια είχαν σιωπήσει και ποια ήταν «υπερ – ενεργοποιημένα».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσής τους οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα καρκινικά κύτταρα μεταλλάσσονταν και συμπεριφέρονταν μπορούσαν να οργανωθούν σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Carlos Caldas «Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια νόσος, αλλά δέκα διαφορετικές ασθένειες. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας ανοίγουν το δρόμο ώστε στο μέλλον οι γιατροί να διαγιγνώσκουν τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχει μια γυναίκα και τα είδη των φαρμάκων που θα φανούν αποτελεσματικά στην καταπολέμησή του με πολύ πιο ακριβή τρόπο από ότι είναι σήμερα δυνατό».