Οι ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη) σε χαμηλότερη ένταση, αλλά με περισσότερες επαναλήψεις, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές για το «χτίσιμο» μυών όσο και οι ασκήσεις με μεγαλύτερα βάρη και λιγότερες επαναλήψεις, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster που δημοσίευσαν σχετικό άρθρο στο έντυπο «Applied Physiology, Nutrition and Metabolism».

Οι ερευνητές προέβησαν στη διεξαγωγή σχετικών πειραμάτων, όπου ζητήθηκε από τους άνδρες εθελοντές να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με διαφορετικές κάθε φορά μεταβλητές όσον αφορά την ένταση, τις επαναλήψεις, τα βάρη και τον χρόνο που οι μύες τους καταπονούνταν.

Διαπίστωσαν ότι οι συσπάσεις των μυών που προκαλούνταν από την άρση μεγάλων βαρών δεν αποτελούσαν τον μοναδικό παράγοντα μυϊκής ανάπτυξης. Η άρση μικρότερων βαρών, αλλά με περισσότερες επαναλήψεις, μέχρις ότου οι συμμετέχοντες δεν άντεχαν άλλο (δηλαδή δεν μπορούσαν να κάνουν άλλη μια επανάληψη), φάνηκε ότι ενεργοποιεί εξίσου τις πρωτεΐνες των μυών και τη μυϊκή ανάπτυξη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότερες επαναλήψεις με λιγότερα βάρη ήταν ευεργετικές και όσον αφορά τη διατήρηση του ερεθίσματος που οδηγούσε στη μυϊκή ενδυνάμωση ακόμη και για μέρες μετά την προπόνηση.