Χιλιάδες άνδρες υποβάλλονται σε προστατεκτομή με σκοπό την προστασία τους από τον καρκίνο του προστάτη, χωρίς όμως αυτό να είναι τόσο απαραίτητο, σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Timothy Wilt, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χειρουργική προστατεκτομή δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτήν τη διαπίστωση μελετώντας 731 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Η έρευνα ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε μετά από 12 χρόνια.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι άνδρες που χειρουργήθηκαν είχαν μόνο 3% περισσότερες πιθανότητες μεγαλύτερης επιβίωσης συγκριτικά με όσους δεν είχαν χειρουργηθεί και ο γιατρός τούς είχε συστήσει συστηματική παρακολούθηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η επέμβαση φάνηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανδρών με τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη. Σημειώνεται ότι η προστατεκτομή μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστες επιπλοκές, όπως η ακράτεια και η ανικανότητα.

Επίσης, τα τελευταία 30 χρόνια πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η εξέταση του PSA έχει οδηγήσει σε «υπερδιάγνωση» όγκων του προστάτη, πολλοί από τους οποίους τελικά είναι ακίνδυνοι και δεν χρειάζονται θεραπεία.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: