Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος εορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου κάθε έτους κι έτσι φέτος συμπίπτει με τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Διοργανώνεται από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA) με στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για αυτήν την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους, αλλά και να βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του.

Το βρογχικό άσθµα είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Εκτιμάται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν άσθμα και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά. Στη χώρα μας, περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά και ενήλικοι έχουν άσθµα.

Το άσθμα επηρεάζει τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, όλων των κοινωνικο-οικονομικών τάξεων και όλων των ηλικιών. Ωστόσο, συχνά αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και αποτελεί τη χρόνια ασθένεια που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει απουσίες των παιδιών από το σχολείο.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται ως σύγχρονη επιδημία, αφού η συχνότητά του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο και κυρίως στις αστικές και βιομηχανικά ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.