Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», η «ενεργοποίηση» ενός συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να σταματήσει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στην περίπτωση του παγκρεατικού καρκίνου.

Εκτιμάται ότι λιγότεροι από ένας στους πέντε ασθενείς με αυτήν τη μορφή καρκίνου έχουν ποσοστό επιβίωσης άνω του ενός έτους μετά τη διάγνωση της νόσου τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του βρετανικού Αντικαρκινικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Cambridge, ένα γονίδιο, το USP9x, το οποίο φυσιολογικά σταματά ένα κύτταρο από το να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, απενεργοποιείται σε ορισμένα κύτταρα από κακοήθεις όγκους στο πάγκρεας.

Το γονίδιο, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι μεταλλαγμένο, αλλά βγαίνει «εκτός λειτουργίας» εξαιτίας των πρωτεϊνών και των χημικών ουσιών που προσκολλώνται σε αυτό. Επομένως, η διατήρησή του σε λειτουργία με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να έχει θεραπευτικό όφελος. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήδη δοκιμάζονται φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν το γονίδιο σε λειτουργία με σκοπό να σταματήσει η διασπορά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή David Tuveson από το βρετανικό Αντικαρκινικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Cambridge, «τα φάρμακα που “καθαρίζουν” τις χημικές ουσίες από την επιφάνεια του DNA που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τα γονίδια έχουν ήδη δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στον καρκίνο του πνεύμονα και αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι μπορούν να είναι και αποτελεσματικά».

‘Οπως δήλωσε μάλιστα η δρ. Julie Sharp, senior science information manager του βρετανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, «τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αυξάνουν τις πιθανότητες ότι μια σειρά υποσχόμενων αντικαρκινικών φαρμάκων μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ορισμένων παγκρεατικών καρκίνων».