Μια ματιά στο μέλλον φαίνεται ότι μπορούν να ρίξουν οι επιστήμονες και να απαντήσουν στο ερώτημα του αν μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού χρόνια προτού η νόσος διαγνωστεί. Ένα γενετικό τεστ μπορεί να επιτρέψει αυτή την τόσο έγκαιρη διάγνωση ελπίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Research.

To τεστ εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια μεταβάλλονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και οι ορμόνες. Η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στα γονίδια αποτελεί μια διαδικασία γνωστή ως επιγενετική. Μια στις πέντε γυναίκες πιστεύεται ότι έχει έναν τέτοιο γενετικό διακόπτη που διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές από το Imperial College London ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1380 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, 640 από τις οποίες παρουσίασαν καρκίνο του μαστού.

Διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και της μοριακής τροποποίησης ενός συγκεκριμένου γονιδίου – του ATM – που εντοπίζεται στα λευκά αιμοσφαίρια.

Αναζητώντας τον παράγοντα που προκάλεσε στην αλλαγή στο γονίδιο κατέληξαν στη μεθυλίωση, μια διαδικασία που είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως «διακόπτης γονιδίων».

Οι γυναίκες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μεθυλίωσης στο γονίδιο ATM είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Σε μερικές περιπτώσεις οι αλλαγές ήταν εμφανείς έντεκα χρόνια πριν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι θα καταστεί δυνατό να σχεδιαστεί ένα τεστ αίματος για την ανίχνευση των επιγενετικών αλλαγών, το οποίο σε συνδυασμό με το οικογενειακό ιστορικό και την παρουσία άλλων γονιδίων που έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, θα βοηθήσει στον εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν ούτως ώστε να παρακολουθούνται πιο συστηματικά.