Πρόκειται για την πλέον επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology οι γυναίκες με μελάνωμα είναι πιο πιθανό να ξεπεράσουν τον κίνδυνο και να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης συγκριτικά με τους άνδρες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από μελάνωμα, την πλέον θανατηφόρο μορφή καρκίνου του δέρματος.

Το γυναικείο πλεονέκτημα αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η πρώιμη διάγνωση, ο προστατευτικός ρόλος των ορμονών και τα γονίδια, αν και δεν καθορίζεται με σαφήνεια το που ακριβώς οφείλεται.

Πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέλυσαν τα στοιχεία από 2.600 συμμετέχοντες τους οποίους παρακολούθησαν από δυο έως δώδεκα χρόνια οι γυναίκες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της μελέτης και επίσης 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μελάνωμα σε σύγκριση με τους άνδρες. Επίσης, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν.