Σε ένα από τα βιβλία της J. K. Rowling, της διάσημης «μητέρας» του Χάρι Πότερ, υπάρχει ένα ημερολόγιο που γράφεται μόνο του. Αυτό το self service ημερολόγιο ενέπνευσε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας οι οποίοι έφτιαξαν έναν αισθητήρα βασισμένο σε χαρτί ο οποίος γράφει μόνος του τον τύπο του αίματος (Α, Β, ΑΒ, Ο) ανάλογα με το δείγμα αίματος που έρχεται σε επαφή μαζί του.

Μάλιστα ο αισθητήρας διαθέτει τέσσερα «παραθυράκια» το καθένα από τα οποία έχει το σχήμα του γράμματος της αντίστοιχης ομάδας αίματος, δηλαδή το Α, το Β κτλ. Κάθε παραθυράκι έχει τα αντιγόνα που αλληλεπιδρούν με τα ερυθρά κύτταρα ανάλογα με τον τύπο του αίματος.

Έτσι, αν το δείγμα είναι τύπου Α θα γίνει ορατό το γράμμα Α στον αισθητήρα, ενώ αν είναι Β, το γράμμα Β. Στην περίπτωση της ομάδας ΑΒ γίνονται ορατά και τα δύο γράμματα. Όσο για το Ο, ένα τύπο που δεν έχει αντιγόνα οι ερευνητές σκέφτηκαν την ακόλουθη λύση: γέμισαν το «παραθυράκι» με αντιγόνα που ανιχνεύουν τον τύπο Α και τον τύπο Β. Πάνω από το παραθυράκι σχημάτισαν το γράμμα της απαγόρευσης, το Χ. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το δείγμα είναι Α, Β ή ΑΒ σχηματίζεται ένα κόκκινο Χ. Αν δεν είναι τίποτα από όλα αυτά όμως, οπότε είναι τύπου Ο, τότε το Χ γίνεται άσπρο μόλις ξεπλυθεί και επιτρέπει να φανεί ένα κόκκινο Ο.

Το τεστ θεωρείται ότι θα φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται άμεσα να διαβαστεί από μη ειδικούς η ομάδα αίματος π.χ., σε ατυχήματα, ανθρωπιστικές καταστροφές κτλ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Angewandte Chemie.