Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φάρμες και έχουν επαφή με αγελάδες, πίνουν αγελαδινό γάλα και παίζουν με τα άχυρα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αλλεργίες και άσθμα σε σύγκριση με τα παιδιά που είτε ζουν κοντά σε φάρμες (αλλά όχι μέσα), είτε σε χωριά και κωμοπόλεις. Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology.

To «φαινόμενο της φάρμας» όπως το αποκαλούν οι ειδικοί έχει ήδη παρατηρηθεί και στο πλαίσιο προηγούμενων μελετών σε ευρωπαϊκές φάρμες, όχι όμως και σε αμερικανικές όπου ο τρόπος εκτροφής των ζώων διαφέρει. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές φάρμες συχνά έχουν μια πληθώρα φυτών και ζώων και όχι ένα και μόνο είδος καλλιέργειας ή εκτρεφόμενου ζώου όπως οι αμερικανικές, επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Sabina Illi από το Κέντρο Έρευνας για το Άσθμα και τις Αλλεργίες του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Οι ερευνητές μίλησαν με γονείς 80.000 παιδιών που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Αυστρίας. Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό άσθματος ήταν 11% για τα παιδιά που ζούσαν σε φάρμες, 16% για τα παιδιά που επισκέπτονταν συχνά φάρμες και 18% για εκείνα που δεν είχαν πάει ποτέ σε φάρμα. Όσο για την αλλεργική ρινίτιδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 5%, 11% και 15%. Συγκεκριμένα, η επαφή με τις αγελάδες, τα άχυρα και η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, με μείωση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος κατά 21-26%.