Οι επιστήμονες του καναδικού Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια έχουν εντοπίσει ένα πιθανό «μονοπάτι» για το σχεδιασμό ενός και μοναδικού αντιγριπικού εμβολίου χάρη στο οποίο πιστεύουν ότι δεν θα παραστεί η ανάγκη να δημιουργούνται κάθε χρόνο διαφορετικά αντιγριπικά εμβόλια.

Να σημειώσουμε ότι εξαιτίας της μετάλλαξης που σημειώνεται κάθε φορά στα στελέχη του ιού της γρίπης που μας «χτυπούν», οι επιστήμονες προβλέπουν την σύνθεση του αντιγριπικού της επόμενης σεζόν (του επόμενου χειμώνα) και το προετοιμάζουν προσδοκώντας ότι η σύνθεσή του θα παρέχει στον οργανισμό τα σωστά αντισώματα για την καταπολέμηση των στελεχών του ιού της γρίπης που παρουσιάζονται κάθε φορά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή John Schrader η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσε ότι το εμβόλιο που παρασκευάστηκε το 2009 για την καταπολέμηση της Η1Ν1 γρίπης «των χοίρων» πυροδοτεί αντισώματα που προστατεύουν εναντίον πολλών ιών της γρίπης μεταξύ των οποίων και του θανατηφόρου στελέχους H5N1 της γρίπης των πτηνών.

Η λεπτομερής έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου.