Η κατάθλιψη θα απειλήσει τον 1 στους 4 από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς την επιλογή του καλύτερου τρόπου για την αντιμετώπισή της.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης παρουσιάστηκε μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης της κατάθλιψης που αναμένεται να εντείνει την αντιπαράθεση των ειδικών.

Η νέα μέθοδος δεν σχετίζεται με φάρμακα ούτε με επεμβατικές τεχνικές. Σχεδιάστηκε από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και μοιάζει περισσότερο με ένα είδος μαγνητικής θεραπείας.

Ο ασθενής κάθεται σε μια καρέκλα που μοιάζει αρκετά με εκείνη του οδοντιάτρου και δέχεται μαγνητικές δονήσεις μέσω μιας ειδικής κεφαλής στο μέγεθος μιας παλάμης, η οποία εκπέμπει ίσης έντασης μαγνητικά κύματα σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με τη ρύθμιση της διάθεσης.

Τα σήματα αυτά ενεργοποιούν τη δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου και έτσι σύμφωνα με τους ειδικούς προσφέρεται ανακούφιση από την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε περισσότερους από 300 ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη. Διαπιστώθηκε ότι το 58% εξ αυτών ανέφεραν βελτίωση της κατάστασής τους ενώ στο 37% παρατηρήθηκε εξαιρετικά μεγάλη ύφεση των συμπτωμάτων τους.