Οι άνδρες που παρακολουθούν προγράμματα απώλειας βάρους στα οποία συμμετέχουν ως επί το πλείστον γυναίκες έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αδυνατίσουν, συγκριτικά με εκείνους που μετέχουν σε προγράμματα μόνο με άνδρες, σύμφωνα με έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Steven Robertson του Leeds Metropolitan University.

Στη σχετική έρευνα παρακολουθήθηκε η πρόοδος των υπέρβαρων ανδρών που παρακολουθούσαν οργανωμένα μαθήματα αδυνατίσματος (της Weight Watchers), στα οποία συμμετείχαν είτε μόνο άνδρες, είτε ήταν μεικτά. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες χάνουν το διπλάσιο βάρος όταν δεν υπάρχουν γύρω τους γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 77% που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χωρίς γυναίκες έχασαν από το 5% έως το 10% του βάρους τους.

Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι όταν οι άνδρες συμμετέχουν σε προγράμματα με πολλές γυναίκες συχνά ντρέπονται να συζητήσουν το πρόβλημά τους και αυτό φρενάρει την απόδοσή τους. Από την άλλη μεριά, όταν βρίσκονται μόνο με άνδρες, τότε αισθάνονται πιο ασφαλείς και αναπτύσσεται μια αίσθηση συντροφικότητας, ομαδικότητας και υγιούς ανταγωνισμού με σκοπό το αδυνάτισμα, που τελικά λειτουργεί προς όφελός τους.