Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γνωστή και ως η νόσος των καπνιστών, δεδομένου ότι το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησής της, φαίνεται ότι μπορεί να παρουσιάσει ύφεση με τη βοήθεια του βελονισμού.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα ιαπωνικής έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Kyoto σε 68 ασθενείς με ΧΑΠ. Μετά από δώδεκα εβδομάδες θεραπείας με βελονισμό οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτόν σημείωσαν σημαντική βελτίωση της αναπνευστικής τους ικανότητας. Η ένταση της δύσπνοιάς τους μειώθηκε στην σχετική κλίμακα αξιολόγησης από 5,5 στα 10 σε 1,9 στα 10. Επίσης, όσοι υποβλήθηκαν σε βελονισμό ήταν σε θέση να περπατήσουν μέσα σε έξι λεπτά απόσταση 440 μέτρων συγκριτικά με τα 370 μέτρα στην αρχή της έρευνας (πριν τις συνεδρίες βελονισμού).

Συγκριτικά στην ομάδα των ασθενών που έκαναν ψευδο-βελονισμό η αναπνευστική δυσχέρεια δεν σημείωσε μεταβολή (από 4,2 στα 10 πριν την εικονική θεραπεία σε 4,6 στα 10 μετά τις υποτιθέμενες συνεδρίες βελονισμού), ενώ δεν υπήρξε διαφορά στην απόσταση που μπορούσαν να διανύσουν σε έξι λεπτά.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η έρευνα ήταν μικρή και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριωθεί η ωφέλεια του βελονισμού στη ΧΑΠ.