Ένα φάρμακο που παρασκευάζεται από το σάλιο της γιγάντιας σαύρας Gila monster που διαβιεί στη βόρειο Αμερική δεν αποκλείεται να αποτελέσει μια νέα προσθήκη στη φαρέτρα των διαθέσιμων φαρμάκων για το αδυνάτισμα.

Η σαύρα δεν εκτοξεύει δηλητήριο όπως τα φίδια, αλλά μασάει τα θύματά της και τα σκοτώνει με το δηλητηριώδες σάλιο της. Στο σάλιο της σαύρας βρίσκεται το συστατικό εξενδίνη -4 το οποίο αποτελεί τη βάση για ένα φάρμακο κατά του διαβήτη τύπου 2 (αγωνιστής των GLP-1R) το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και χορηγείται με υποδόριες ενέσεις σε ασθενείς που δεν επιτυγχάνουν επαρκή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος μετά από αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής ή με την ήδη χορηγούμενη αγωγή σε χάπια.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Gothenburg μελετώντας τη δράση της εξενδίνης – 4 σε ποντίκια στο εργαστήριο διαπίστωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρενέργεια. Η ουσία προκαλεί την μείωση της όρεξης των πειραματόζωων. Μάλιστα η δράση της ουσίας στον εγκέφαλο εντοπίζεται στις ίδιες περιοχές που σχετίζονται και με την επιθυμία για αλκοόλ.

Η ανακάλυψη των ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους για να καταπολεμηθεί η λαιμαργία και η υπερφαγία.