Το χάσιμο τριών ή περισσότερων κιλών είναι πιθανό να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου Fred Hutchinson στο Seattle.

Οι ερευνητές μελέτησαν 439 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες 50-75 ετών, τις οποίες χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Οι γυναίκες της πρώτης ομάδας έκαναν δίαιτα και γυμναστική, της δεύτερης μόνο δίαιτα, της τρίτης μόνο άσκηση και της τέταρτης δεν άλλαξαν τίποτα στον τρόπο ζωής τους.

Οι γυναίκες που έκαναν δίαιτα και άσκηση έχασαν το περισσότερο βάρος – περίπου 10% του ολικού τους βάρους. Παράλληλα, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών (οιστρογόνα, τεστοστερόνη) που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Διαπίστωσαν ότι οι τιμές των ορμονών μειώθηκαν κατά 10% έως 20% σε όσες γυναίκες είχαν χάσει βάρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι η μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα, μέσω της απώλειας βάρους, μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που είναι γνωστό ότι μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μάλιστα, η επικεφαλής ερευνήτρια Anne McTiernan έκανε συγκεκριμένους υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους εάν μια υπέρβαρη γυναίκα χάσει μόνο το 5% του βάρους της μειώνει από 25% έως 50% τις πιθανότητες εμφάνισης των πιο κοινών μορφών καρκίνου του μαστού.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: